Taneciklerinin düzenli bir şekilde yerleştiği katılara kristal katılar adı verilir. Kristal katılarda iyonik bağlar, kovalent bağlar, Van der Waals kuvvetleri, hidrojen bağları sayesinde kararlı bir yapı oluşur. Kristal katılarda;
- Tanecikler düzenli bir şekilde yerleşmiştir.
- Genellikle düz yüzeylere ve belirli geometrik şekillere sahiptirler.
- Kristallerin büyüklüğü ve şekli, kristalin oluştuğu şartlara göre değişir.
- Erime noktası, yoğunluk, sertlik gibi fiziksel özellikleri taneciklerini bir arada tutan çekim kuvvetlerine bağlıdır.
Kristal katılar, kimyasal türleri bir arada tutan kuvvetlere göre dört gruba ayrılırlar. Bunlar iyonik, moleküler, kovalent ve metalik kristallerdir.
İyonik Kristal Katılar
Kovalent Kristal Katılar
Moleküler Kristal Katılar
Metalik Kristal Katılar
Çözüm: Elmas, karbon atomlarının sürekli kovalent bağlar yaparak oluşturduğu bir kristaldir. Elmas kovalent kristaldir. I. örnek yanlıştır.
Grafit, karbon atomlarının altıgen yapılar halinde bağlanması ile oluşan tabakalar içeren kristal katıdır. II. örnek doğrudur.
Yemek tuzu, oldukça düzenli bir yapıdaki iyonik kristaldir. III. örnek doğrudur.
Amorf Katılar
Maddenin Katı Hali: Belli bir şekli olan ve bu şeklin ortamlara göre değişmediği hale katı hal denir. Katı maddenin kaşık, masa ve bardak gibi şekil almış olanlarına cisim adı verilir.
Katı haldeki maddenin tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Katı hal maddenin en yoğun halidir. Katılarda tanecikler, hemen hemen hiçbir serbest hareket yapmadan, belirli bir konu