Uzay Araştırmalarının Teknolojiye Sağladığı Katkılar 7.Sınıf Fen


Kategoriler: 7. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

UZAY ARAŞTIRMALARININ TEKNOLOJİYE SAĞLADIĞI KATKILAR

Uzay araştırmaları için geliştirilen alet ve teknolojiler günlük hayata uyarlanarak farklı alanlarda kullanılmıştır.

Yapay uyduların üretim aşamasında ışık ve ısıyı iyi ileten hafif materyaller geliştirilmiştir. Bunlar çok ince örtüler hâlinde besin paketleri yapımında kullanılmaktadır. Alüminyum folyo ve ince film şeklindeki plastikler bunlardan bazılarıdır. Ayrıca teflon adı verilen malzeme de bir uzay teknolojisi ürünüdür. Bebek mamaları da astronotların uzayda kullandığı besin maddeleri ile aynı teknoloji kullanılarak üretilmiştir.

Yıldızların ve gezegenlerin sıcaklığını çok uzaklardan ölçmek için geliştirilen teknoloji sağlık alanına da uyarlanmıştır. Bu teknoloji kullanılarak vücut sıcaklığını belirli bir mesafeden ölçen kulak termometreleri geliştirilmiştir. itfaiyecilerin kullandığı oksijen tüpleri, kısa dalga telsizler ve ısıya dayanıklı kıyafetler uzay teknolojisinden yararlanılarak üretilen ürünlerdendir. Isı kaybını engellemek için kullanılan yalıtım malzemeleri, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumak amacıyla geliştirilmiştir.

Uzay teknolojisinin aynı zamanda sağlık ve dişçilik alanlarına da katkıları olmuştur. Örneğin dişçilikte bağ olarak kullanılan şeffaf diş telleri bir uzay teknolojisi ürünüdür.

Yapay kalp pompası, Uydu Konum Belirleme Sistemi (GPS), güneş enerji panelleri, şarjlı aletler ve mikroçipler gibi yüzlerce buluş uzay teknolojilerinin hayatımıza sunduğu kolaylıklardandır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar