Kategoriler: Türk Dili ve Edebiyatı

FAKİR BAYKURT (1929-1999)

1950—1970 döneminde etkili olan “köy edebiyatı hareketi’nin önde gelen temsilcisidir.

Edebiyat yaşamına şiirle başlayan yazar, roman ve hikâyeleriyle tanınmıştır.

Romanlarında köy yaşamını, köylünün bilincindeki ve bilinçaltındaki duygularını, çelişkilerini, tepkilerini ortaya koymuştur.

Türk köylüsünü karikatürize eden yazar, roman ve hikâyelerinde yerel sözcükleri ve yerel söyleyiş biçimlerini kullanmıştır.

“Yılanların Öcü”, “lrazca’nın Birliği” ve “ Kara Ahmet Destanı” romanlarıyla “Irazca Üçlemesi”; Almanya’daki Türk işçilerini anlattığı “Yüksek Fırınlar”, “Koca Ren” ve “Duisburg Treni” hikâye kitapları ile ise “ Duisburg Üçlemesi” oluşturmuştur.

Eserleri

Roman: Yılanların Öcü, lrazca’nın Dirliği, Kara Ahmet Destanı, Onuncu Köy, Amerikan Sargısı, Tırpan, Kaplumbağalar, Köygöçüren, Keklik, Yüksek Fırınlar, Yarım Ekmek, Koca Ren, Yayla

Hikâye: Çilli, Efendilik Savaşı, Duisburg Treni, Karın Ağrısı, Cüce Muhammet, Anadolu Garajı, Gece Vardiyası, İçerdeki Oğul, Can Parası, Barış Çöreği, Sınırdaki Ölü, Onbinlerce Kağnı, Dikenli Tel

Yılanların Öcü (1954): Romanında Burdur’a bağlı Karataş köyündeki küçük çıkarlar çevresinde çatışan insanların hayatından gözleme dayalı kesitler sunar.

lrazca’nın Dirliği (1961): Yılanların Öcü ile bağlantılı olarak köyden kente göçen ailenin trajik bir hal alan hayatını ve köyde kalan yakınlarının ruhsal bunalımlarını işler.

Kaplumbağalar (1967): Bir eğitmenin gayretiyle çorak kamu arazisini ıslah eden Ankara yakınlarındaki Tozak köylülerinin topraklarını ellerinden alan yönetime olan kırgınlıklarını anlatır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar