Kuvvet, hız gibi bazı büyüklükleri belirtmek için yön de gereklidir. Oysa kütle, uzunluk gibi büyüklükler için böyle bir koşul yoktur. Bu nedenle fizikte büyüklükler skaler ve vektörel olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Belirtirken yön gerektirmeyen, yalnızca bir sayı ve birimle belirtilebilen büyüklüklere skaler büyüklük, sayı ve birimin yanında bir de yöne sahip olan büyüklüklere vektörel büyüklükler denir.
Fizikte bazı büyüklüklerin ifade edilmesi sırasında büyüklüğün sayısal değeri ve biriminin yazılması yeterli olur. Bu tür büyüklüklere skaler büyüklükler denir. Skaler büyüklüklerde yön yoktur.
Odanın sıcaklığı 24°C dir.
Sınav süresi 45 dakikadır.
Onur’un kütlesi 44 kg dır.
Motorun gücü 100 watt tır.
Verdiğimiz örneklerde ölçü sayısını ve birimini belirtmek büyüklüğün tam olarak ifade edilmesi anlamına gelir. çünkü sıcaklık, zaman, kütle, güç, skaler büyüklüklerdir.
Bazı büyüklükler ise yalnızca ölçü sayıları ve birimlerinin verilmesi ile tam olarak ifade edilememiş olur. Bu tür büyüklüklerde sayı ve birime ilave olarak yön de belirtilmelidir. Bu tür yönlü büyüklüklere vektörel büyüklükler denir.
Vektörel büyüklüklere hız, ivme, yer değiştirme, ağırlık, kuvvet örnek olarak verilebilir. Vektörel büyüklükler vektör adı verilen yönlü doğru parçaları ile gösterilirler.
Her vektörün,
1) Doğrultu
2) Yön
3) Büyüklük
4) Başlangıç Noktası olmak üzere dört özelliği vardır.
Doğrultu ve yön aynı kavramlar değildir. Her doğrultuda iki yön vardır. Örneğin kuzey güney bir doğrultu, kuzey bir yön, güney başka bir yöndür.
Skaler ve Vektörel Büyüklükler konu anlatımı video isabet akademi
Vektörel ve Skaler Büyüklükler Konu Anlatımı Hocalara Geldik
Merhaba, ben Tolga.
Konuyu incelerken bir hataya denk geldim. Tabloda “Skaler” kısmında bir hata var. Hatanız, hacim ölçüsünü oraya koymanız. Bildiğimiz üzere Hacim m³ ile gösterilir. Lütfen gözden geçirin.
Cevap: Hacim skaler büyüklüktür. Hata nerede anlamadım? Hacim için sadece sayısal değer ve birim belirtmemiz yeterli olduğundan skalerdir. Örneğin, 5 m³, 10 litre vb.