Özgül ısıları arasındaki fark ve ısınma özellikleri nedeniyle, karalar denizlere göre daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. Bu duruma bağlı olarak;
- Karalar üzerindeki günlük ve yıllık sıcaklık farkları denizlere göre daha fazladır.
- Yıl içinde en soğuk ay Kuzey Yarım Küre’deki karalarda ocak ayında, denizlerde ise bir ay gecikerek şubat ayında görülür. Güney Yarım Küre’de durum tersi olur.
- Yıl içinde en sıcak ay Kuzey Yarım Küre’deki karalarda temmuz ayında, denizlerde ise bir ay gecikerek ağustos ayında görülür. Güney Yarım Küre’de durum tersi olur.
- Denizden esen rüzgarlar kışın ılıtıcı, yazın serinletici etki yapar.
Bilgi: Kuzey Yarım Küre’nin sıcaklık ortalaması, Güney Yarım Küre’ye göre 2 – 3 “C fazladır. Bu durumun nedeni, Kuzey Yarım Küre’deki karaların oranının Güney Yarım Küre’ye göre daha fazla olmasıdır. Karaların yeryüzündeki dağılışına bakıldığında Kuzey Yarım Küre’nin % 39’unun, Güney Yarım Küre’nin ise %19’unun karalarla kaplı olduğu görülür. Ayrıca bu duruma bağlı olarak izoterm (eş sıcaklık) eğrileri, Kuzey Yarım Küre’de daha fazla salınım yapar.
Dünya yıllık sıcaklık farkları haritası incelendiğinde şu sonuçlar çıkarılır:
- Orta kuşakta, aynı enlemlerde karalardaki sıcaklık farkları okyanuslardaki sıcaklık farklarından fazladır.
- En fazla sıcaklık farklarının enlem ve karasallığın etkisiyle, orta kuşaktaki karaların iç kesimlerinde (Özellikle Asya Kıtası ile Kuzey Amerika kıtalarının iç kesimleri) olduğu görülür.
- En az sıcaklık farklarının enlem etkisiyle Ekvator çevresinde olduğu görülür.
Beğenmedim sorduğum soruyla alakası yok