Fizik, deneysel bir bilim olduğundan deneyler ölçüm yapmayı gerektirir ve çoğunlukla ölçümlerin sonuçları sayısal olarak ifade edilir. Bir büyüklüğün kendi cinsinden genel kabul görmüş birimlerle karşılaştırılarak sayılması işlemine ölçme denir.
Fiziksel nicelikler ile ilgili yapılan ölçmeler yeni teknolojilerin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Örneğin günümüzde otomobil dünyasında güvenlikle ilgili geliştirilen teknolojilerde hava yastıkları önemli bir yere sahiptir. Mühendisler geliştirdikleri özel laboratuvar ortamlarındaki çarpışma deneylerindeki ölçümler sayesinde elde ettikleri verilerle daha güvenli otomobiller üretmeye çalışırlar.
Bazı Temel Büyüklüklerin Ölçülmesi
Uzunluk Ölçümü: Uzunluk, cetvel, şerit metre, mezura, kumpas ve mikromeretre gibi aletler ile ölçülür. Daha hassas ve kolay ölçümler için dijital ölçü aletleri kullanılmaktadır. Mobilyacılar genellikle şerit metreyi, terziler mezurayı, öğrenciler cetveli, yuvarlak cisimlerin çapını ölçmek için kumpas tercih edilmektedir.
Zaman Ölçümü: SI birim sisteminde zaman birimi saniye olmasına rağmen, dakika, saat, milisaniye, mikrosaniye de zaman birimi olarak kullanılmaktadır.
1 saat = 60 dakika
1 dakika = 60 saniye
1 saniye = 100 salisedir.
Zaman, kronomometre, saat, kum saati gibi aletler ile ölçülür.
Kütle Ölçümü: SI birim sisteminde kütle birimi kilogramdır. Bunun yanı sıra yaygın olarak gram, miligram, ton birimleri kullanılmaktadır.
1 ton = 1000 kg
1 kg = 1000 g
1 g = 1000 miligramdır.
Kütle; terazi, baskül, kantar gibi aletler ile ölçülür.