Kategoriler: 11. Sınıf Coğrafya, Coğrafya

Nüfus Politikaları

Nüfus hakkında konuşabilmek için öncelikle bir sınırın belirlenmesi gereklidir. Sonra o sınırlar içinde yaşayan insan sayısı ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılabilir. Buna göre, nüfus için “sınırları belli bir alan içinde yaşayan insan sayısı” tanımı yapılabilir.

Dünya’daki en önemli kaynak, insanın kendisidir. Ülkeler bu kaynağı en iyi şekilde kullanabilmek için çeşitli planlar yaparlar. Bunun için kendi durumlarına göre nüfus politikaları uygulamaya başlamışlardır. Nüfus politikaları, devletlerin bilinçli olarak nüfusa müdahalesi olarak da algılanabilir. Birbirine komşu olan iki ülkenin nüfus politikaları farklı olabilir. Örneğin dünyanın toprak olarak en büyük devleti Rusya ile
dünyanın en kalabalık devleti Çin, birbirine komşudur; fakat Rusya tüm gücüyle nüfusunu arttırmaya çalışırken Çin, çocuk sayısında sınırlama getirerek nüfus artışını kontrol etmeye çalışır.

Nüfus politikaları; nüfusunun büyüklüğü, artışı, hızı, ülke topraklarına dağılımı ve nitelikleri gibi demografik faktörleri belirlemek ve kontrol altında tutmak amacıyla oluşturulur.

Nüfus politikaları kullanılan yöntem ve tekniklerle ülkelerin amaçları doğrultusunda;

  • * Nüfus artış hızını azaltmak,
  • * Nüfus artış hızını yükseltmek,
  • * Nüfusu korumak ve niteliğini iyileştirmek şeklinde uygulanmaktadır

Yakın zamana kadar ülkeler, güçlü olmayı, nüfusun sayısıyla eşdeğer tutuyordu ama bu durum günümüzde değişmiştir. Artık nüfusun sayıal olarak fazlalığından ziyade nitelikleri önem kazanmış durumdadır.
Nüfus politikaları; nüfusun niteliğini (eğitim, sağlık durumu), niceliğini (sayısal özelliklerini), köylere, şehirlere veya ülkeye dağılımını etkileyen bilinçli uygulamalardır.

Nüfus Artış Hızını Azaltmaya Yönelik Olarak Uygulanan Nüfus Politikası

Nüfus artış hızı yüksek olan Bangladeş, Hindistan, Afganistan ve Afrika ülkelerinde uygulanır. Bu ülkeler nüfus artış hızını düşürüp çocuk sayısını azaltmak için çeşitli uygulamalar yaparlar. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • « Doğum kontrol yöntemlerini yaygınlaştırmak
  • « Kısırlaştırılanlara para yardımı yapmak
  • « Evlenme yaşını yükseltmek
  • « Birden veya ikiden fazla çocuk yapan ailelere para cezası vermek

Nüfus Artış Hızını Yükseltmek İçin Uygulanan Nüfus Politikası

Nüfus artışının çok düşük olduğu Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile Japonya, Rusya gibi ülkelerde uygulanmaktadır. Bu ülkeler nüfus artış hızını arttırmak için çeşitli uygulamalar yaparlar.
Bu uygulamalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • « Doğum yapan kadınlara uzun bir süre izin verilmesi
  • * Çocukların masraflarının devlet tarafından karşılanması
  • * Çok çocuklu ailelerin vergilerden muaf tutulması
  • « Ailelere çocuk sayısına göre yardımda bulunulması

Uygulanan Nüfus Politikaları

Sağlıklı, zihinsel yetenekleri üstün, iş ve meslek bilgi ve tecrübeleri çok olan bireylerden meydana gelmiş bir nüfusa sahip olmayı amaç edinen politikadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin (Türkiye gibi) nüfus politikasıdır. Bu ülkeler eğitim düzeylerini arttırmaya çalışırlarken, sağlık hizmetlerine de yatırımlar yaparlar. Ortalama yaşam süresini uzatmaya, eğitim düzeyini yükseltmeye çalışırlar. Aileler çocuk sahibi olmada tamamen serbesttir ancak esas olan en iyi şekilde yetiştirilecek sayıda çocuğa sahip olmaktır. Günümüzde Meksika, Arjantin ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkeler bu politikaları uygulamaktadır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar