Karbon Kimyasına Giriş konu anlatımı video 12. sınıf kimya

Karbon Kimyasına Giriş konu anlatımı video 12. sınıf kimya

Kategoriler: 12. sınıf Kimya, Ders Videoları, Kimya

ANORGANİK VE ORGANİK BİLEŞİKLER

Organik ve Anorganik Bileşikler video 12. sınıf Hocalara Geldik

Organik Bileşikler İsabet Akademi

İnorganik Bileşikler konu anlatımı çözümlü sorular video 9. sınıf Biyoloji

BASİT FORMÜL VE MOLEKÜL FORMÜLÜ

Basit Formül ve Molekül Formülü video 12. sınıf Hocalara Geldik

DOĞADA KARBON

Doğada Karbon video 12. sınıf Hocalara Geldik

LEWİS FORMÜLLERİ

Lewis Formülleri video 12. sınıf Hocalara Geldik

HİBRİTLEŞME-MOLEKÜL GEOMETRİLERİ

Hibritleşme – Molekül Geometrileri video 12. sınıf Hocalara Geldik

• Organik maddeler sadece canlılar tarafından mı üretilir?
• Halk arasında “kara elmas” olarak adlandırılan kömür, elmasla aynı elementten oluşur. Peki, elması kömürden daha değerli kılan nedir?
• Kirlenmeyen halı, ütü istemeyen gömlek reklamları son dönemlerde sıkça yapılmaktadır. Bu ürünlerin üretimiyle nanoteknoloji arasında bir ilişki var mıdır?
• Moleküllerdeki atom ya da atom gruplarının uzaydaki yönelimlerinin farklı olması onların fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkiler mi?

Bu ünitede organik kimyanın temelini oluşturan karbon elementini ve bu elementin oluşturduğu bileşiklerden bazılarını öğreneceksiniz.

Anorganik ve Organik Bileşikler

Organik denildiğinde aklınıza neler gelmektedir? Organik bileşikler yapay olarak da elde edilebilir mi? Yapay organik bileşikler günlük hayatın hemen her alanında kullanılmaktadır. Cam, ahşap, metal, seramik, pamuk, yün, ipek gibi maddeler dışında birçok maddenin yapısında yapay organik bileşikler vardır. Sayılan bu maddeler işlenirken de yapay organik bileşikler kullanılabilmektedir. Kıyafetler, ayakkabılar, boyalar, ilaçlar, plastikler, yapay kauçuklar, PVC, teflon, kırtasiye malzemeleri, kozmetik ürünler vb. birçok madde yapay organik bileşiklerden oluşmuştur. Bu bölümde organik bileşiklerin tarihî gelişim sürecini, organik ve anorganik bileşiklerin özelliklerini öğreneceksiniz.

Basit Formül ve Molekül Formülü

Organik bileşiklerin formüllerinde çok sayıda atom bulunabilir. Bu nedenle anorganik bileşiklerden farklı olarak organik bileşiklerin birden fazla formülü olabilmektedir. Aynı sınıftaki organik bileşiklerin kimyasal özellikleri genellikle birbirine benzemektedir. Bu bölümde organik bileşiklerin basit ve molekül formüllerini, bu formüllerle hesaplamalar yapmayı öğreneceksiniz.

Doğada Karbon

Bir asker hayal edin: Üzerine giydiği akıllı üniforma; düşman askeri lazer silahıyla onu nişan aldığında haber verecek, enerjiye ihtiyacı olduğunda güneş pili gibi çalışacak, zehirli biyolojik silahları ve kimyasal gazları tespit edecek, gece karanlığında kendi askeri tarafından tanınabilecek ama aynı zamanda çok hafif ve düşük maliyetli olacak. Eskiden yalnızca bilim kurgu filmlerinde tanık olunan bu akıllı elbiselerin karbon elementinden üretilen karbon nanotüpler sayesinde yakın bir gelecekte kullanılmaya başlanacağı öngörülmektedir. Bu bölümde karbon elementini ve özelliklerini; karbonun allotropları olan elmas, grafit, fulleren ve grafeni; karbon nanotüplerin özelliklerini ve karbonun bu kadar fazla sayıda bağ yapabilmesinin nedenlerini öğreneceksiniz.

Lewis Formülleri

Gilbert Newton Lewis (Cilbırt Nivtın Livıs), meslek hayatının büyük bir kısmını moleküllerin yapısını ve termodinamiğini yani kimyasal değişmelerdeki enerji bağıntılarını anlamaya adamıştır. Kimyasal bağ ile ilgili temel bilgilerin birçoğunu ortaya koyan bu bilim insanı, çağının çok ilerisindeki görüşleriyle kimya bilimini derinden etkilemiştir. Lewis, atomlar bağ oluştururken değerlik elektronlarının nasıl davrandığını izlemek için basit bir yöntem belirlemiş ve bunu kendi adıyla anılacak formüllere dönüştürmüştür. Bu bölümde kovalent bağlı bileşiklerin Lewis formüllerini öğreneceksiniz.

Hibritleşme-Molekül Geometrileri

3. Bölüm’de karbon atomunun 4 tane bağ yapabildiğini öğrenmiştiniz. Karbon atomunun temel hâlde 2 yarı dolu orbitali olmasına rağmen karbon atomu hemen hemen bütün bileşiklerinde 4 bağ oluşturmaktadır. Karbon atomunun 4 bağ oluşturabilmesi için 4 tane yarı dolu orbitale sahip olması gerekir. Bunun nasıl gerçekleştiği bu bölümün temel konusudur. Bu bölümde tekli, ikili ve üçlü bağların oluşumunu; hibritleşmeyi, VSEPR (Valance Shell Electron Pair Repulsion – Değerlik Katmanı Elektron Çifti İtme Kuramı) yaklaşımını ve moleküllerin geometrilerini öğreneceksiniz.



] }

Karbon Nanotüp: Grafite uygulanan özel işlemler sonucu oluşan nanometre boyutundaki silindirik tüplere nanotüp denir (Görsel 2.10). Nanometre metrenin milyarda biridir. Nanotüplerin çapları nanometre, uzunlukları ise milimetre boyutundadır. Çaplarının milyonlarca katı uzunluklara ulaşabilen karbon nanotüpler; sağlamlık, elektrik iletkenliği, ısı iletkenliği gibi özellikleriyle de diğer malzemelere göre daha kullanışlıdır. En sert doğal madde olarak bilinen elmastan daha sert, aynı kütledeki çelikten daha sağlam yapay bir malzeme olan karbon nanotüpler; bakır ve gümüşten 1000 kat daha fazla elektrik akımı taşıyabilmekte ve yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruyabilmektedir. Elektronik nano boyutlu cihazlarda (diyot, transistör, nanoteller vb.), hidrojen pillerinde, şarj edilebilir bataryalarda, organik güneş pillerinde, dokunmatik ekranlarda ve biyosensörlerin yapımında nanoteknolojiden yararlanılmaktadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar