Gücünün Zirvesinde Osmanlı 10. Sınıf Tarih


Kategoriler: 10. Sınıf Tarih, Dünya Gücü Osmanlı 10. Sınıf, Tarih

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti’nde en uzun süre tahtta kalan padişahtır. Yaşadığı çağda Avrupa’da “Muhteşem” (Magnificent, Magnifigue)

veya “Büyük Türk” (Grand Turc) olarak isimlendirilmiştir.

1. Süleyman için günümüzde kullanılan “Kanuni” sıfatını, ilk defa XVIII. yüzyılda Rumen tarihçi Dimitrie Cantemir kullanmıştır. XIX. yüzyıl Osmanlı kaynaklarında, adalet alanında taviz vermemesi, özellikle devletle toplum yapısına dair kanunları uygulamaya koyması, kanunlarında hak ve hukuku gözetmesi gibi nedenlerden dolayı 1. Süleyman için “Kanuni” unvanı kullanılmaya başlanmıştır.

1. Süleyman’ın bu unvanı almasında Ebüssuüd, Nişancı Celalzade Mustafa Çelebi ve Müftü Kemal Paşazade Efendi gibi hukuk adamları etkili olmuştur.

Dönemin tarihçilerinden Celalzade Mustafa Çelebi, Kanuni’nin bilhassa özelliğine vurgu yapmıştır. Bunlar; adaletli olması, halkını koruyarak onları velinimet bilmesi ve cihanşümul bir fatih vasfına sahip olmasıdır.

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Siyasi Olayları

Osmanlı – Macar İlişkileri

Belgrad’ın Fetihi (1521) Nedenleri

  • Macarların ödemesi gereken vergiyi ödememesi
  • Macaristan Kralı II. Lajos’un Osmanlı elçisi Behram Çavuş’ a dürmesi
  • Macarların Knin’i ele geçirmesi
  • Macarların Kanuni’nin hükümdarlığını tebrik etmemesi

Fetih: II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet tarafından kuşatılıp da alınamayan Belgrad 29 Ağustos 1521’de fethedilmiştir.

Sonuçları: Orta Avrupa kapıları Osmanlı Devleti’ne açılmıştır. Osmanlı – Macar ilişkileri bozulmuş ve Mohaç Meydan Savaşı’na sebep olmuştur. Fetihle Orta Avrupa’nın önemli bir kilidi açılmıştır. Osmanlıların Avrupa’daki kara seferleri için Belgrad, önemli bir üs hâline getirilmiştir. Osmanlılar tarafından önemine binaen Belgrad’a “Darü’l – cihad” adı verilmiştir. Belgrad Seferi Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk savaşıdır.

Mohaç Meydan Muharebesi (1526) Nedenleri

  • Belgrad’ın fethi nedeniyle Osmanlı – Macar ilişkilerinin bozulması
  • Macar kralının akrabalık ilişkilerinden dolayı Avusturya ve Kutsal Roma Germen İmparatorluklarına güvenerek vergilerini ödememesi
  • Macarların Eflak ve Boğdan Voyvodaları ile ittifak kurması
  • Pavia Savaşı ile Kutsal Roma – Germen İmparatoru Şariken’e esir düşen I. François’in (Fransuva) annesi Louise de Savole’nin Kanuni’den yardım istemesi.
  • Şariken’in oluşturmaya çalıştığı Hristiyan birliği ittifakını parçalayarak Fransa’yı kendi yanına çekmek istenmesi
  • Osmanlı Devleti’nin Tuna’nın kuzeyindeki toprakları ele geçirme düşüncesi

Savaş: Tuna kıyısındaki Mohaç düzlüğünde yapılan savaşı 300 seyyar top ve etkin tüfek kullanımı sayesinde Osmanlı Devleti kazanmıştır.

Sonuçları: Macaristan alınarak Macar Krallığı tarih sahnesinden silinmiştir. Osmanlı himayesinde bir Macar Krallığı kurularak Jan Zapolya (Yanoş) Macar kralı ilan edilmiştir. Orta Avrupa’da Osmanlı hâkimiyeti güçlenmiştir. Osmanlı ordularının girmediği Bohemya,

Moravya, Slovakya ve Silezya gibi ülke ve bölgeler II. Lajos’un karısı ve Ferdinand’ın kontrolünde kalmıştır. İlk defa Osmanlı Devleti ile Avusturya sınır komşusu olmuştur. Macar asillerinin bir kısmının Jan Zapolya’nın krallığını kabul etmeyerek Avusturya arşidükü Ferdinand’ı kral seçmeleri Osmanlı – Avusturya savaşlarına neden olmuştur. Fransa kralı Fransuva, Madrid Antlaşması ile Şarlken tarafından serbest bırakılmıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar