Kategoriler: 12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 2. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye ve Dünya, Tarih

Doğu Bloku

Komünist partilerin öncülük ettiği direnişlerle Alman işgalinden kurtulan Arnavutluk ve Yugoslavya’da, Kuzey Kore’de, iç savaştan Mao’nun öncülüğünde galip çıkan Çin’de, Batista diktatörlüğüne son veren Küba’da da Fidel Castro’nun öncülüğünde sosyalist rejimler kuruldu.

Bu gelişmeler SSCB’nin öncülüğündeki Doğu Bloku’nun dünya siyasetindeki etkinliğini daha da artırdı.

Doğu Bloku’nun Siyasi, Askeri ve Ekonomik Kuruluşları

Komünist partilerin yönettiği Doğu Bloku ülkelerinde siyasi, ekonomik ve sosyal düzen Sovyet modeline göre kuruldu. SSCB’nin öncülüğündeki Doğu Bloku’nda yer alan ülkeler ile henüz iktidara gelememiş olan diğer ülkelerin komünist partileri arasında iş birliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda şu kurumlar oluşturuldu.

Cominform: 1947 Eylül’ünde Polonya’da toplanan SSCB, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Çekoslovakya, Fransa ve İtalya komünist partilerinin kendi aralarındaki iş birliğini ve dayanışmayı güçlendirmek ve eş güdümü sağlamak amacıyla oluşturdukları kuruluştur.

Comecon: 25 Ocak 1949’da SSCB, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya tarafından kurulan daha sonra Arnavutluk, Demokratik Almanya, Küba ve Moğolistan’ın da katıldığı Comecon’un temel amacı üye ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve dayanışmayı
güçlendirmekti.

Varşova Paktı: Batı Bloku’nun 1949’da kurduğu NATO’ya tepki olarak Doğu Bloku ülkeleri tarafından 14 Mayıs 1955’te kurulan askeri pakttır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar