Evlerde Su Arıtımı 9.Sınıf Kimya

Evlerde Su Arıtımı 9.Sınıf Kimya

Kategoriler: 9. Sınıf Kimya, Doğa ve Kimya, Kimya

Büyük yerleşim yerlerindeki sular arıtılarak evlere ulaştırılsa da musluk suları, depolama şartları, eski tesisatlar gibi değişik nedenlerle güvenilirliğini kaybedebilir. Bunun için suların içme suyu olarak kullanılabilmesi veya kalitesinin artırılması için evlerde değişik sistemler kullanılarak tekrar arıtım yapılabilir. Evlerde kullanılan su arıtım yöntemlerden bazıları kaynatma, aktif karbon, iyon değiştirici reçine, ters osmoz gibi yöntemlerdir.

  1. Ters Osmoz Sistemleri: Evlerde kullanılan en yaygın su arıtım yöntemlerinden biri ters ozmoz sistemleridir. Bu sistemler, suyun basınç altında membran filtrelerden geçirilerek sertlik oluşturan minerallerin, tuzun, ağır metallerin ve diğer kirleticilerin uzaklaştırılmasını sağlar.
  2. Aktif Karbon Filtreler: Aktif karbon filtreler, suyun içinde bulunan klor, organik bileşikler, kötü koku ve tat oluşturan maddeleri uzaklaştırmak için kullanılır. Bu filtreler, suyun kalitesini iyileştirmek için etkili bir yöntemdir.
  3. Dezenfeksiyon Cihazları: Evlerde su arıtımı için ultraviyole (UV) ışınları veya ozon gibi dezenfeksiyon cihazları kullanılabilir. Bu cihazlar, suyun içinde bulunan mikroorganizmaların ve zararlı bakterilerin öldürülmesini sağlar.
  4. Baz Yumuşatma Cihazları: Sert suyun yumuşatılması için evlerde baz yumuşatma cihazları kullanılabilir. Bu cihazlar, suyun içerdiği kalsiyum ve magnezyum minerallerini azaltarak sertliği gidermeyi hedefler.
  • Suda tehlike oluşturabilecek suyla taşınan mikroorganizmaları öldürmek için su belirli bir süre kaynatılabilir.
  • Aktif karbon maddesi sudaki kirletici maddeleri emerek kimyasal temizlik yapar.
  • Ters osmoz yarı geçirgen bir zar kullanan bir tür su arıtma teknolojisidir.
  • İyon değiştirici reçine kullanılabilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar