Noktalama İşaretleri 3.Sınıf Türkçe
Testler ve Çalışma Kağıdı mı Lazım?
İstediğin konuyu yaz; MEB uyumlu çoktan seçmeli testler, konu özetleri ve çalışma kağıtları saniyeler içinde hazırlansın. Ücretsiz PDF indir!
Duygu. düşünce ve isteklerimizi tam olarak anlatabilmek, okuma anlamayı kolaylaştırmak ve vurgu tonlamayı belirtmek için kullanılan işaretlere noktalama işaretleri denir.
Kullandığımız başlıca noktalama işaretleri şunlardır.
- Nokta (.)
- Virgül (,)
- İki nokta (:)
- Ünlem (!)
- Kısa Çizgi (-)
- Parantez ( )
- Soru işareti (?)
- Noktalı Virgül (;)
- Kesme İşaret ( ‘ )
Nokta (.)
Biten cümlelerin sonuna konur.
- Betül oyun oynuyor.
- Kerem uçurtma yaptı.
Zaman bildiren gün, ay, yıl sayılarının arasında kullanılır.
- 09.04.2015
- 29.10.1973
Kısaltmaların sonuna konur.
- Dr. (doktor)
- Prof. (Profesör)
- Mah. (Mahalle)
- Tel. (Telefon)
Saat ve dakika bildiren sayıların arasına nokta konur.
- 09.30 – 22.10
Sıra bildiren sayılardan sonra nokta konur.
- 5. (beşinci) 3. sınıf
- 12. (onikinci) 1. çocuk
Virgül (,)
Birbiri ardınca sıralanan eş görevli sözcüklerin arasına virgül konur.
- Manavdan elma, armut, portakal aldık.
Anlamca bağlantılı olan sıralı cümlelerin arasına konur.
- Etrafına bakındı, kimseyi göremeyince geri döndü.
Uzun cümlelerde işi yapan kişiyi belirten sözcükten sonra konur.
- Elmas Hanım, elmaları topladı ve sepete doldurdu.
Hitap sözcüklerinden sonra konur.
- Sayın Veli,
- Canım Arkadaşım,
Soru İşareti (?)
Soru bildiren cümlelerin sonuna konur.
- Futbol oynayalım mı?
- Neredeydin?
Ünlem İşareti (!)
Korku, şaşkınlık, üzüntü. acıma gibi duyguları ifade eden cümlelerin sonuna ünlem işareti konur.
- Eyvah, cüzdanım kaybolmuş!
- Az kalsın düşüyordum!
Kısa Çizgi (-)
Satır sonuna sığmayan sözcükleri hecelerine ayırmak için kısa çizgi konur.
- Büyüyünce doktor ol–
mak istiyorum. - Hedefime ulaşmak için çok çalışma–
lıyım.
Bir sözcüğü hecelerine ayırmak için kullanılır.
- ça – lış – kan ko – lay
- se – vim – li çiz – gi
Konuşma Çizgisi (—)
Karşılıklı konuşmaların olduğu metinlerde konuşmaları belirtmek için konuşma çizgisi kullanılır.
- — Kitabını bitirdin mi?
- — Hayır, yirmi sayfa kaldı.
Kesme İşareti (‘)
Özel isimlere gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır.
- Şenay’ın kolu kırılmış.
- İstanbul’dan Bursa’ya taşınmış.
Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.
- TBMM’nin MEB’de
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.
- Ben 20 Mayıs 2007’de doğdum.
- Dedem 1935’te İstanbul’a gelmiş.
Not: Özel adlara gelen”-ler, -lar,” çoğul ekleri ile ”-li, -gil, -sız, -lik,” yapım ekleri sözcükten ayrılmaz.
- – Edalar bize gelecek.
İki Nokta (:)
Açıklama yapılacak cümle veya sözcüklerden sonra iki nokta kullanılır.
- Yollarda güvenli geçiş yerleri şunlardır: Alt geçitler,üst geçitler, yaya geçidi ve trafik ışıklarının olduğu yerler.
Karşılıklı konuşmalarda konuşma çizgisinden önce kullanılır.
- Öğretmenim şöyle dedi:
- — Başaracağına inanırsan, her şeyi yapabilirsin.
Tırnak İşareti (” “)
Başkalarından aktarılan sözler yazı içinde tırnak işareti (” ”) içine alınır.
- Emel, “Oyun oynamak istemiyorum.“ dedi.
Üç nokta (…)
Tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta konur.
- Odanın duvarlarında rengi solmuş bir duvar kağıdı, tablolar, aile fotoğrafları…
Noktalama İşaretleri – Çözümlü Örnek Test Soruları
Soru 1:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti eksiktir?
“Bugün hava çok güzel dışarı çıkmak istiyorum.”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: B
Soru 2:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?
“Annem, babam ve kardeşim parka gittik.”
A) Virgül
B) Nokta
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: A
Soru 3:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti eksiktir?
“Benim adım Ali Senin adın ne?”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: D
Soru 4:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti eksiktir?
“Ahmet, Ayşe ve Mehmet sinemaya gitti.”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: A
Soru 5:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?
“Merhaba nasılsın?”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: C
Soru 6:
Hangisi ünlem işaretinin doğru kullanıldığı bir örnektir?
A) Ne kadar güzel bir gün.
B) Bugün hava çok güzel
C) Aman dikkat et!
D) Okula gideceğim
Doğru Cevap: C
Soru 7:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti eksiktir?
“Okula gidiyor musun”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: D
Soru 8:
Aşağıdaki cümlede hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?
“Bugün ders çalışacağım.”
A) Nokta
B) Virgül
C) Ünlem
D) Soru işareti
Doğru Cevap: A
Soru 9:
Hangisi virgülün doğru kullanıldığı bir örnektir?
A) Ali Ayşe Ahmet parka gittiler.
B) Benim adım Ahmet
C) Ali, Ayşe ve Ahmet parka gittiler.
D) Lütfen sessiz olun
Doğru Cevap: C
Soru 10:
Hangisi soru işaretinin doğru kullanıldığı bir örnektir?
A) Bugün hava çok güzel mi
B) Okula gidecek misin?
C) Lütfen sessiz olun
D) Benim adım Ali
Doğru Cevap: B