Yoğunlaşma Biçimleri 9.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, Nem ve Yağış

a. Yerde yoğunlaşma: Sıcak havanın soğuk yerlere temas etmesi sonucunda oluşan yoğunlaşma biçimleridir.

Çiy: Havadaki nemin 0°C’nin üzerinde, bitkilerin yaprak,  dal ve gövdeleri üzerinde yoğuşması sonucunda oluşan su damlacıklarıdır. Bahar mevsimlerinde soğuk gecelerde oluşur.

Kırağı: Havadaki nemin 00Cnin altında soğuk cisimler üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşan buz kristalleridir. Kışın gündüzlerin ılık, gecelerin soğuk olduğu zamanlarda oluşur.

Kırç: Havadaki nemin 0°C nin altında olduğu çok düşük sıcaklıklarda yoğunlaşarak, cisimlerin bir buz tabakası ile sarılmasıyla meydana gelir. Ağaçlar sanki buzdan çiçek açmış gibi görünür.

b. Troposferde yoğunlaşma: Havanın yükselmesi ve soğumasına bağlı olarak havadaki nemin yoğunlaşma çekirdekleri ile birlikte yeryüzüne düşmesidir.

Yağmur: Havadaki nemin 0°C’nin üstünde yoğunlaşmasıyla oluşan su damlaları ağırlaşarak yağış şeklinde yere düşer.

Kar: Havadaki nemin 0°C nin altında yavaş yavaş yoğunlaşmasıyla oluşan buz kristallerinin yere düşmesiyle oluşur.

Dolu: Bulutları oluşturan su damlacıklarının 0°C nin altında, aniden donarak buz parçacıkları halini alıp yere düşmesidir. Genellikle geçiş mevsimlerinde görülür.

UYARI: Kar yağarken şiddetli rüzgar eserse oluşan yağış şekline tipi denir. Kar, dağ tepelerinden yer çekimi ve diğer etmenler nedeniyle vadi boyunca aşağıya doğru sürüklenirse meydana gelen doğa olayına çığ denir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar