Doğal(Fiziki) Özelliklerine Göre Bölgeler 9.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler

Doğal (Fiziki) Özelliklere Göre Bölgeler

Yeryüzü şekilleri, iklim ve bitki örtüsü özellikleri, su kaynaklarının varlığı gibi çeşitli bölgeler oluşturulur. Doğal unsurların kullanıldığı bölge sınırları kolay kolay değişmez.

a. Yer şekillerine göre bölgeler: Dağlık-ovalık-platoluk, düz-engebeli, yüksek-alçak, kıyı-iç gibi kriterlere göre sınıflandırılabilmektedir.

b. İklim özelliklerine göre bölgeler: İklim tipleri (ekvatoral, savan, akdeniz vb.) ve iklim elemanlarının özelliklerine (sıcak-yağışlı-yüksek veya alçak basınç vb.) göre sınıflandırılabilmektedir.

c. Bitki örtüsüne göre bölgeler: İklim özelliklerinin dağılışına paralel olarak bitki topluluklarının (ormanlık makilik-bozkır vb.) dağılışı da bölge kriteri olarak kullanılabilmektedir.

d. Su özelliklerine göre bölgeler: Hidrolojik özelliklere göre okyanuslar-denizler-göller, açık-kapalı havza gibi bölge sınıflandırması yapılabilmektedir.

e. Kıtalara göre bölgeler: Birbirlerinden ayrılmış olarak bulunan kara parçaları (kıtalar) birer bölge olarak tanımlanabilmektedir.

f. Yönlere göre bölgeler: Kıtalar veya ülkeler yönlere göre bir sınıflandırmaya dahil edilebilmektedir: Kuzey Avrupa, Batı Türkistan vb.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar