İlk ve Orta Çağda Tarımsal Üretim 9. Sınıf Tarih


Kategoriler: 9. Sınıf Tarih, İnsanlığın İlk Dönemleri, Tarih
  • Tarım faaliyetleri başlangıçta ilkel aletlerle yapılıyordu. Toprak basit taş çapalar ile işleniyor, ürünler çakmak taşından yapılan oraklarla biçiliyor ve tahıl, taş dibeklerde öğütülüyordu. Daha sonra saban kullanımı yaygınlaşmıştır.
  • Çeşitli hayvan türleri ehlileştiren insanlar böylece tarımda hayvan gücünden yararlanmaya başladılar. MÖ 6000’lerde ehlileştirilen sığırlar tarafından çekilen sabahlar, ilk kez MÖ IV veya III. bin yılda ortaya çıkmıştır.
  • İlerleyen dönemde tarımda öküzün yerini at almış, ayrıca XII. yüzyıldan itibaren demirden yapılmış tarım aletleri kullanılmaya başlanmıştır.
  • İlk ve Orta Çağ’da üretim insan ve hayvan gücüyle sınırlı olduğu için düşük düzeyde kalmıştır. Bunun yanı sıra tarım teknolojisinin gelişmemiş olması, ulaşım imkanlarının darlığının da eklenmesiyle tarıma dayalı ticaret ve piyasa büyümemiştir.
  • Üretim ve ticarette yeterli aşama kaydedemeyen devletler; askerlik, savaş ve ganimet gibi siyasi yollarla zenginliği elde etmeye çalışmışlardır.
  • Orta Çağ’da tek tanrılı dinler toplumların iktisadi anlayışları üzerinde etkili olmuşlardır. İlerleyen süreçte dinler siyasi ve ekonomik alanın dışında tutulmaya çalışılmış ancak geliştirdikleri ahlaki kurallarla sosyal alan üzerinde etkili olmuşlardır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar