Ardışık Öteleme ve Yansıma 8. Sınıf


Kategoriler: 8. Sınıf Matematik, Matematik

Çokgenler ardışık olarak ötelenerek veya yansıtılarak süslemeler yapılabilir. Yukarıda geleneksel sanatımıza ait olan çini, seramik veya kilim gibi ürünlerimizde ardışık öteleme ve yansıma hareketlerini görebiliriz.



] }

Örnek Soru: Yukarıdaki d doğrusu boyunca aşağıdaki dönüşüm hareketlerinden hangisi kullanılmıştır?
A) Sadece yansıma
B) Sadece Öteleme
C) Yansıma - Öteleme
D) Yansıma -Yansıma
Çözüm: d doğrusu boyunca şekilleri elde etmek için yansıma ve öteleme hareketleri ardışık olarak 2 kez yapılmıştır. Yanıt C

Örnek Soru: Yukarıda verilen A şekline hangi dönüşüm hareketi veya hareketlerini uyguladığımızda B şeklini elde edebileceğimizi bulalım.
Çözüm: Yukarıda gösterildiği gibi A şekline yapılan iki farklı sırayla uygulanan dönüşüm hareketiyle B şeklini elde ederiz. A şekli önce I numaralı ok yönünde d doğrusuna göre yansıtılıp II numaralı ok yönünde 6 birim sağa ötelenerek B şekli elde edilebilir. Ya da A şekli önce III numaralı ok yönünde 6 birim sağa ötelenip IV numaralı ok yönünde d doğrusuna göre yansıtılarak B şekli elde edilebilir.

Soru: Yukarıda bir robot kol yardımı ile çalışan ahşap kesme makinesi gösterilmiştir. Bu makine, yeterli büyüklükteki bir ahşap parçasına 0 noktasından başlayarak robotun delici ucu sırasıyla x ekseninde i br sağa, y ekseninde 1 br yukarı hareket edip geldiği noktaya birinci deliği açıyor. Bu noktadan itibaren x ekseninde 2 br sağa, y ekseninde 2 br yukarı hareket ederek 2. deliği açıyor. Daha sonra bu noktadan itibaren x seninde 3 br sağa, y ekseninde 3 br yukarı hareket ederek 3. deliği açıp bu kurala göre hareket ederek delikler açmaya devam ediyor. Buna göre, robot 6. deliği hangi noktaya açar?
A) (ı s, 18) B) (21, 21) C) (24, 24) D) (27, 27)

Soru: Faruk, evini değiştirmek için bir emlakçıya gider ve emlakçı da Faruk'un evi de dahil olmak üzere boş evleri koordinat sistemine yerleştirdiği kroki üzerinde gösterir. Faruk'un evi kuzeybatı yönüne bakan bir ev olup Faruk, emlakçıdan güneybatı yönüne bakan bir ev istemektedir. Buna göre, emlakçı Faruk'un istediği evi aşağıdakilerden hangisi gibi tarif eder?
A) Senin evinin 5 br sola, 10 br aşağı ötelenmesinin y'ye göre yansımasındadır.
B) Senin evinin 2 br sağa, 7 br yukarı ötelenmesinin y'ye göre yansımasındadır.
C) Senin evinin 1 br sağa, 1 br aşağı ötelenmesinin y'ye göre yansımasındadır.
D) Senin evinin 1 br sağa, 2 br yukarı ötelenmesinin x'e göre yansımasındadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar