Kategoriler: 12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 21. Yüzyıl Eşiğinde Türkiye ve Dünya, Tarih

Bosna – Hersek Meclisi 15 Ekim 1991’de bağımsızlık kararı aldı. Bunun üzerine Bosnalı Sırplar da Bosna Sırp Cumhuriyeti’ni ilan ettiler. Avrupa Topluluğu 6 Nisan 1992’de Bosna – Hersek’in bağımsızlığını tanıdı. Sırbistan tarafından desteklenen Bosnalı Sırp milisler Boşnaklara karşı acımasız bir savaş ve katliam başlatarak Bosna- Hersek’in üçte ikisini ele geçirdiler. Temmuz 1992’de de Bosnalı Hırvatlar Hersek – Bosna Cumhuriyeti’ni kurdular, ancak bir yıl sonra Hırvatlarla Boşnaklar arasında da savaş çıktı.

BM Güvenlik Konseyi 1993 yılında Saraybosna, Gorajde, Srebrenitza, Tuzla, Zepa ve Bihac’ı güvenli bölge ilan etti. Sırpların 1995’te Srebrenitsa’yı işgal ederek çok sayıda sivili katletmesi dünya kamuoyunda büyük tepki ile karşılandı. NATO Hava Kuvvetleri Sırp hedeflerine yönelik harekat başlatınca Sırplar ateşkes istediler.

Bosna Savaşı, Slobodan Miloseviç (Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı), Franyo Tucman (Hırvatistan Cumhurbaşkanı) ve Aliya İzzetbegoviç (Bosna – Hersek Cumhurbaşkanı) arasında imzalanan Dayton Antlaşması (14 Aralık 1995) ile sona erdi.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar