XXI.yy’da Irak’ta Yaşanan Gelişmeler Tyt-Ayt Tarih


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih

Irak’taki Gelişmeler

ABD’nin 2003’te Irak’ı işgali sonrası ABD tarafından Irak’ın başına getirilen Geçici Hükümet Konseyi (Irak Hükümeti)’nde 13’ü Şii ve 5’i sünni Kürt, 1’i Türkmen ve 1’i Asuri olan 25 bakan yer almıştır.

  • Uyarı: 2003’te Türkiye’nin girişimiyle toplanan Irak’a Komşu Ülkeler Zirvesi’nde Irak sorununun barışçıl yollarla çözümü ve Irak’ın yeniden yapılandırılması görüşülmüştür.

ABD ile Irak Hükümeti arasında yapılan görüşmelerde ABD, 2009’dan itibaren askerlerini Irak’tan çekmeye başlamış; görevi devralan Irak’lı askerler ve polisler güvenliği sağlamada zorlanmıştır. Irak Hükümeti’nin ülkede otoriteyi kuramaması sosyo-ekonomik ve siyasi karışıklıkların derinleşmesine, silahlı grupların faaliyet göstermesine neden olmuştur.

2003 – 2011 arası Irak’ta resmi olmayan verilere göre bir milyonun üzerinde sivil katledilmiştir. ABD kontrolündeki Ebu Gureyb Hapishanesi’nde ise Iraklılara işkenceler yapılmıştır.

Bilgi:

Dünyanın en zengin petrol rezervlerinden birine sahip olan Irak’ta gayrisafi millî hasılanın %60’ına karşılık gelen petrol, denetimsiz silahlı grupların boru hatlarına saldırıları sebebiyle etkin ve verimli kullanılamamaktadır.

Irak’ın kuzeyinde kurulan özerk yönetim ile merkezi Irak Hükümeti arasında başta petrol konusu olmak üzere yaşanan anlaşmazlık, ülkede siyasal birliğin güçlü tutulmasını engellediği gibi ülke siyasetinin mezhep ve aşiret esası üzerinden yürütülmesine ve ülkedeki istikrarsızlığın derinleşmesine katkı sağlamaktadır.

  • Uyarı: Irak’ın istikrarsızlığını fırsat bilen terör örgütü PKK, Irak’ın kuzeyinde Kandil ve Sincar’da üsler kurmuş, Mahmur Kampı’nda faaliyetlerini yoğunlaştırmış ve Türkiye’ye yönelik tehditlerin artırmıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar