Su Dalgaları Fizik Tyt


Kategoriler: Fizik, Tyt Fizik

SU DALGALARI

Su yüzeyine bir cisim batırılıp çıkarıldığında su yüzeyinde titreşimler oluşur. Buna su dalgası diyoruz. Yukarıdaki şekilde su dalgalarının yandan ve üstten görünüşü çizilmiştir. Üstten görünüşte her bir çizgi dalga tepesini ifade etmektedir.

Doğrusal ve Dairesel Su Dalgaları

Şekil I’deki gibi düz bir cismi su yüzeyine batırıp çıkarırsak su yüzeyinde ilerleme doğrultusu aynı olan dalgalar oluşur. Bu dalgalara doğrusal dalga denir. Şekil II’deki gibi noktasal bir cismi batırıp çıkarırsak su yüzeyinde her doğrultuda yayılan dalgalar oluşur. Bu dalgalara dairesel dalga denir.

Su Dalgalarının Yayılma Hızı

Su dalgalarının hızı suyun derinliğine bağlıdır. Derin ortamda daha hızlı, sığ ortamda daha yavaş yayılırlar.

Derinliği değişen bir leğendeki su dalgalarının görünümü şekildeki gibi olur. Dalgalar derin ortamdan sığ ortama geçtiklerinde hızları azalır.

bağıntısında frekans (f) kaynağa bağlı bir nicelik olduğundan değişmez. Bu durumda hız azalınca dalga boyu da azalır.

Su dalgalarının hızını ölçmek için kullanılan araçlara stroboskop denir. Stroboskop döndürülerek yarıklar arkasından hareketli su dalgaları incelenir. Gözlemlediğimiz yarık yerine diğer yarık gelinceye kadar hareketli tepenin yerine diğer tepe geliyorsa dalgalar duruyormuş gibi gözlenir. Dalganın frekansı f, yarık sayısı n, duruyormuş gibi gördüğümüz andaki stroboskop frekansı fs olmak üzere;

Su Dalgalarının Düzlem Engelde Yansıması

Su dalgalarının düzlem engelde yansıması ışığın düzlem aynada yansımasına benzemektedir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar