Kategoriler: 10. Sınıf Fizik, Basınç ve Kaldırma Kuvveti, Fizik
  • Kesit alanları farklı. tabanları birleştirilmiş, içinde sıvı olan iki silindir ile sıvı üzerlerindeki sızdırmaz pistonlardan oluşan düzeneğe su cenderesi denir.
  • S1 kesit alanlı küçük piston üzerine F1 kuvveti uygulandığında oluşan P basıncı, sıvı tarafından aynı seviyedeki, S2 kesit alanlı büyük pistona aynen iletilir. P basıncı nedeniyle büyük pistona F2 basınç kuvveti etki eder.
  • P basıncının S, ve S2 yüzey alanlı pistonlara uyguladığı basınç kuvvetlerinin büyüklükleri,
    F1 = P. S1
    F2 = P. S2
    bağıntıları ile bulunabilir.
  • Su cenderesinde kuvvetten kazanç amaçlanmıştır. Kuvvet kazancını piston yüzeylerinin alanı belirler. Kuvvetten kazanç oranı silindirlerin alanları oranına eşittir.
  • Su cenderesinde, kuvvetten kazanç oranında yoldan kayıp olur.

Örnek:

Çözüm: Su cenderesi kuvvetin uygulandığı pistonun yüzey alanının büyüklüğüne göre kuvvetten kazandırabildiği gibi kuvvetten kaybettirebilir. Kuvvet I düzeneğinde olduğu gibi alanı büyük pistona uygulandığında kuvvetten kaybettirir. kuvvet ve yük II düzeneğinde olduğu gibi yüzey alanları eşit pistona uygulandığında kuvvetten kayıp ya da kazanç olmaz. Kuvvet III düzeneğinde olduğu gibi yüzey alanı küçük pistona uygulandığında kuvvetten kazandırır. Cevap C



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar