İmam Gazali (1058-1111) 9.Sınıf Tarih


Kategoriler: 9. Sınıf Tarih, İslam Medeniyetinin Doğuşu, Tarih
  • Horasan’ın Tus şehrinde doğmuştur.
  • Fıkıh, hadis, akaid, gramer, felsefe gibi ilimlerde eğitim almıştır. Selçuklular Dönemi’nde Nizamiye Medresesi’nin baş müderrisliğine tayin edilmiştir.
  • Kabilecilik anlayışına ve körü körüne kabul edilen mezhepçiliğe karşıdır. Kişinin kendi mezhebini akli faaliyetleriyle yine kendisinin bulması gerektiğini savunan Gazali’ye göre şüphe gerçeğe ulaşmanın tek yoludur.
  • Bilimsel konular işlerken odak noktası insanın niyeti, amacı, tasarıları, dinî ve ahlaki şuurudur. Bu sebeple yergi ve övgü, korku ve ümit, zenginlik ve yoksulluk, israf ve tutumluluk gibi karşıt durumlar, imkan veya imkansızlıklar iyi veya kötü olarak nitelendirilemez. Çünkü bunları iyi veya kötü kılan insanın niyet ve iradesidir.
  • En ünlü eseri “İhya’ü’ulümi’d-din“de bozulmuş bir toplumu ıslah etmeye, Kur’an ve sünnet temelleri üzerine oturtmaya ve ona asıl İslami erdemlerini yeniden kazandırmaya çalışmıştır.



] }

Bîrûnî (973 - 1048): Fars kökenli Müslüman alimdir. Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer. Astronomi, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Harzemşahlar tarafından korunmuş, sarayda matematik ve astronomi eğitimi almıştır. Bu dönemde daha 17 yaşındayken ilk kitabını yazmıştır. 1017'de Gazneli Mahmut, Harizm Devleti'ni yıkınca Birûnî de Gazne şehrine gelerek burada Gaznelilerin himayesine girmiştir. Sarayda büyük itibar görmüş ve Gazneli Mahmut'un Hindistan seferine katılmıştır. Burada Hint bilim adamlarının dikkatini çekmiş ve Hint ülkesi alınınca da Nendene şehrine yerleşerek bilimsel çalışmalarına burada devam etmiştir. Sanskritçeyi öğrenerek Hint toplumunun yaşamı ve kültürü üzerine çalışmıştır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar