XXI.yy’da Suriye’de Yaşanan Gelişmeler Tyt-Ayt Tarih


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih

Suriye’deki Gelişmeler

Arap Baharı’nın etkisiyle Baas rejimine karşı başlayan protestolar. Beşar Esed yönetiminin sert tepkileriyle karşılaşmıştır.

Baasçı Esad’in sert müdahaleleri ile demokrasi isteyen radikal grupların da dahil olmasıyla Suriye, teröristler üzerinden büyük güçlerin “Vekalet Savaşları” yaptıkları arenaya dönmüştür.

Irak – Şam İslam Devleti (İŞİD) adıyla kurulan DAEŞ, PKK’nın Suriye uzantısı ve başta ABD olmak üzere bölgede çıkarı olan büyük güçlerin taşeron terör örgütü olan PYD unsurları özellikle Türkiye – Suriye sınırında Türkiye için tehdit haline gelmiştir. Türkiye’nin güney sınırında kurgulanan “terör koridoru” projesi Türkiye’nin beka sorunu olarak öncelinmiş ve Türkiye, ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) güçleriyle birlikte Fırat Kalkanı Harekâtı’nı, Zeytin Dalı Harekâtı’nı yaparak ulusal güvenliğini korumaya çalışmıştır.

  • Bilgi: 911 km sınırı ile Türkiye, Suriye topraklarında görülen terörist faaliyetlerine karşı düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı ile Azez, Cerablus ve el—Bab’ı DAEŞ’tan temizlemiştir.

Suriyeli Mülteciler

2011’den itibaren Beşşar Esad’in sert saldırılarına karşı Suriyeliler Türkiye sınırına akın etmiş ve 2021 yılı verilerine göre sayıları 4 milyonu aşmıştır.

Türkiye, Savaştan kaçan Suriye halkını etnik köken ve inanç gözetmeden “açık kapı” ilkesi ve “geçici koruma” politikası çerçevesinde kabul edeceğini duyurmuş ve bu politikaya da sadık kalmıştır.

  • Bilgi: Suriye’deki iç savaştan kaçan mülteciler için Türkiye, 35 milyar doların üzerinde harcama yapmıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar