Rasyonel Sayılar Soruları ve Çözümleri Tyt Matematik


Kategoriler: Matematik, Tyt Matematik



] }

Bilgi: Farklı iki rasyonel sayı arasında en az bir rasyonel sayı vardır. x ve y rasyonel sayıları için, x + y bölü 2 rasyonel sayısı x ve y arasındadır. Bu rasyonel sayı, sayı doğrusunda x ve y ye eşit uzaklıktadır. Buna göre, iki farklı rasyonel sayı arasına bu sayılar genişletilerek sonsuz tane rasyonel sayı yerleştirilebilir. Bu nedenle rasyonel sayılar yoğundur denir.

Bilgi: Ondalıklı sayılarda toplama ve çıkarma işlemi yaparken, Virgüller ve aynı adlı basamaklar alt alta gelecek şekilde sayılar yazılır. Virgülden sonraki kesir basamaklarında rakam yoksa, bu basamaklarda sıfır (0) varmış gibi düşünülür. Doğal sayılarda olduğu gibi toplama veya çıkarma işlemi yapılır. Bulunan toplam, virgüllerin hizasından virgülle ayrılır. Ondalıklı sayılarda çarpma işlemi yaparken, Virgül yokmuş gibi çarpma yapılır. Her iki ondalıklı sayının ondalıklı kısımlarındaki rakam sayısı belirlenir. Çarpımda, her iki ondalıklı sayının ondalıklı kısımlarındaki rakam sayısı kadar rakam sağ baştan virgülle ayrılır.

Bilgi: Ondalıklı sayılarda bölme işlemi yaparken, aşağıdaki iki yöntemden biri uygulanabilir.
* Bölünen sayıyı ve bölen sayıyı virgülden kurtaracak biçimde genişletme, sonra da bölme yapılır.
* Ondalıklı kesirler rasyonel sayıya çevrilir, sonra da rasyonel sayılar kümesinde bölme işlemi yapılır.
Ondalıklı sayılarda bölme işlemi yaparken doğrudan bölme yapmak pratik bir işlem değildir. Bunun yerine ondalıklı sayıda virgülden sonraki rakam sayısı kadar 10 un kuvveti ile çarpmak oldukça pratik bir yoldur.

Bilgi: Devirli ondalıklı sayıya karşılık gelen rasyonel sayı bulunurken aşağıdaki kural uygulanır: Sayının tamamından devretmeyen kısım çıkarılır. Bulunan fark paya yazılır. Paydaya da, devirli ondalık açılımın virgülden sonra devreden rakam sayısı kadar 9, devretmeyen rakam sayısı kadar 0 yazılır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar