Paragrafın Anlamı ve Yorumu 8.Sınıf Türkçe


Kategoriler: 8. sınıf Türkçe, Paragraf, Türkçe



] }

Aşağıdaki metinlerin konusunu ve ana düşüncesini belirleyip altta boş bırakılan yerlere yazınız.
a) Modern eğitim sisteminin en önemli işlevi özgür düşünebilen, topluma faydalı bireyler yetiştirebilmektir. Ancak uygulamada bu işlevi yerine getirmeye yönelik adımlar tam olarak atılamamaktadır. Bunun nedeni ise eğitimin maddi kaygılara dayandırılmasıdır. Hâlbuki eğitim, her insanın en doğal hakları arasında yer alır ve insanlar bu hakkı belirli bir yaşa kadar maddi kaygıları olmadan kullanabilmelidir.
Metnin Konusu: ......................
Metnin Ana Düşüncesi: .......................
b) Yurdumuzun her köşesi turistlerin ilgisini çekebilecek farklı güzelliklerle doludur. Pamukkale'den Efes'e, Sümela'dan, Topkapı'ya, Harput'tan, Kapadokya'ya birçok güzellik ülkemizin turizm potansiyelinin göstergesidir. Gerek doğal yollardan ortaya çıkmış gerek insan eliyle oluşturulmuş yüzlerce eser, ülkemizi turizmde zirveye çıkaracak niteliktedir. Fakat turizmde yükseliş iyi bir tanıtımla mümkündür.
Metnin Konusu: ................................
Metnin Ana Düşüncesi: ..........................

Aşağıdaki metinlerde anlatımın kaçıncı kişi ağzıyla yapıldığını belirleyip altta boş bırakılan yerlere yazınız.
a) Ben kararımdan vazgeçmem, dedi Mustafa. Annesinin gözünden yaşlar süzülmeye başladı. Oğlunu gurbete, ta Almanyalara göndermek ona ağır geliyordu. Mustafa yerinden kalktı, annesinin önünde diz çöküp ellerini tuttu. O da istemiyordu anasını, babasını, köyünü bırakıp gitmeyi fakat bu yokluk canına tak etmişti.
b) Yıllar önce tek tük ev bulunan bu mahallede şimdi boş arsa bulmak neredeyse imkânsızdı. Müteahhit Cemal Bey günlerce arayıp taramış ama boş bir arsa bulamamıştı. İşte bunun üzerine dedeme gelip eski evini satıp satmayacağını sordu. O evi yıkıp yerine koca bir apartman yapmak istediğini söyledi. Dedem ise bu teklife yanaşmadı.

Aşağıdaki metinlerde başvurulan anlatım biçimlerini belirleyerek altta boş bırakılan yerlere yazınız.
a) Büyük kentlerdeki trafik sorunu nasıl çözüme kavuşur? Bence bunun en basit yolu bisiklet kullanımını teşvik etmektir. Bisiklet yollarının artırılması, toplumda farkındalık uyandırılması bu sorunu çözüme kavuşturabilir. Ayrıca bisiklet kullanımı havanın daha az kirlenmesini sağlamaz mı? Yerel yönetimler, trafik sorununu çözmek için bu seçeneği gündeme almalıdır.
b) Gölün çevresinde bir insan boyunu aşan sazlıklar... Tepeden aşağı süzülüp gölün yüzeyinde geniş halkalar oluşturan ılık bir rüzgâr... Sazların arasından arada bir fırlayan su kuşları... Birkaç yeşil ördek, gölün ortasında hareketsiz duruyor. Gölün diğer ucundaki iskelede bir adam, oltasını atmış bekliyor. Güneş, bulutların arasından ara sıra yüzünü gösteriyor.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar