Göz Kusurları ve Tedavileri 6. Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 6. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

GÖZ KUSURLARININ GİDERİLMESİNDE KULLANILAN TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Duyu organlarımızda görülen kusurların tedavisinde teknolojik gelişmelerden yararlanırız. Miyop, hipermetrop, astigmat ve şaşılık göz kusurlarından bazılarıdır.

Miyop

  • Miyop olan kişiler yakını iyi görmelerine rağmen uzaktaki cisimleri net göremezler. Net görüntü elde edebilmek için gözlük veya lensler kullanılır. Bu gözlük ve lenslerde kalın kenarlı mercek kullanılır.

Hipermetrop

  • Hipermetrop olan kişiler uzağı görmelerine rağmen yakındaki cisimleri net göremezler. Net görüntü elde edebilmek için gözlük veya lensler kullanılır. Bu gözlük ve lenslerde ince kenarlı mercek kullanılır.

Astigmat

  • Astigmat göz kusuru olan kişiler cisimleri bulanık görür. Net görüntü elde edebilmek için silindirik mercek kullanılır.

Şaşılık

  • Şaşılık göz kusurunda iki göz uyum içerisinde çalışmaz, farklı yönlere bakar. Bu göz kusuru doğuştandır ve ameliyatla düzeltilir.

Miyop, hipermetrop ve astigmat göz kusurları, gözlük veya lenslerle tedavi edildiği gibi lazer yöntemiyle yapılan tedavi ile de giderilebilir.

Görme engelliler için kullanılan Braille (Breyıl) alfabesinde engelliler parmaklarının uçlarını kullanarak bu alfabeye yazılmış yazıları okuyabilmektedir. Bu alfabede harfler kabartma noktalardan oluşmaktadır.

Belediyeler tarafından otobüslere, duraklara, trafik ışıklarına sesli ve ışıklı uyarı sistemleri takılmaktadır. Kaldırımlara kabartılmış sarı şeritler eklenerek, görme engellilerin rahatça yürüyebilmesi sağlanmaktadır.

Yarasaların yön bulma özelliğinden esinlenerek engellilerin göğüs ve baş bölgesine gelen tehlikeleri algılayabilecek baston tasarlanmıştır. Bu baston, navigasyon özelliği sayesinde istenilen yere kolayca gitmeyi mümkün kılarken, engelli kişinin cep telefonuna bluetooth ile bağlanarak telefonunu kontrol etme imkânı da sağlamaktadır.

Bilgisayar ve cep telefonlarında görme engelli bireylerin rahatlıkla kullanabileceği sesli uygulamalar bulunmaktadır. Ayrıca görme engellilere ilaç kullanımında kolaylık sağlamak için kabartma etiketli ve sesli uyarı yapan ilaç kutuları geliştirilmiştir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar