2. Körfez Savaşı – Irak Savaşı (20 Mart 2003) Tarih ayt


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih

İKİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI – IRAK SAVAŞI (20 MART 2003)

ABD, 2003 yılında Irak’a savaş ilan etti. Savaşın görünür nedenleri Saddam Hüseyin’in elinde bulunduğu iddia edilen kitle imha silahlarını yok etme ve Irak’a demokrasiyi getirmekti.

Nedenleri

19. yüzyılın emperyalist devletleri, işgal ettikleri Afrika ve Orta Doğu topraklarına “medeniyet” götürdüklerini iddia ediyor, bu bölgelerin kaynaklarını sömürmek yönündeki asıl hedeflerini böylece örtbas etmeyi amaçlıyorlardı.

1. Orta Doğu bölgesinin (doğal kaynak ve zenginlikleriyle) bölge içinden veya dışından herhangi ABD karşıtı bir devletin kontrolüne girmesini önlemek
2. Bölge petrolünün kontrol altına alınması
3. İsrail’in varlığının ve güvenliğinin korunması
4. Irak’ın bu hedeflerin kesiştiği kavşak noktasında yer alması

Savaşın Sonuçları
1. On binlerce insan öldü.
2. Saddam Hüseyin yönetimi sona erdi.

Afganistan’da Gelişmeler

Afganistan Savaşı, 7 Ekim 2001’de Amerika tarafından, 11 Eylül Saldırıları’na misilleme olarak başlatıldı. ABD başkanı George Bush’un “terörle mücadele” politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Amaç; Usame Bin Ladin’in yakalanmasıdır. ABD ve Birleşik Krallık önce hava bombardımanı daha sonra takviye güçlerle Afganistan’a asker indirdiler. 2002’de Amerikan ve İngiliz askerleri Kuzey İttifak’ı ile savaşa katıldı. Daha sonra gerginlikler üzerine NATO güçleri (Koalisyon güçleri) Afganistan’a asker indirdiler. İlk saldırılar Taliban’ı oldukça zayıflatmıştı, ancak Taliban kuvvetleri yeniden toparlandılar. 2006’dan bu yana artan Taliban kaynaklı isyancı hareketler, gelişen yasa dışı uyuşturucu üretimi ve zayıf yönetimin Kabil’in dışındaki kısıtlı kontrolü dolayısıyla Afganistan’ın istikrarı tehlikededir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar