Paragrafta Cümlelerin Yerini Değiştirme 8.Sınıf Türkçe


Kategoriler: 8. sınıf Türkçe, Paragraf, Türkçe

Cümlelerinin yeri değiştirilmiş bir metnin, mantık akışına uygun hâle getirilmesidir.

Dikkat: Metnin cümlelerinin yeri değiştirilirken konu bütünlüğü ile geçiş ve bağlantı unsurları dikkate alınmalıdır.

Örnek

  • (I) Kopuz,Türklerin Orta Asya’dan beri kullanageldikleri üç telli bir sazdır. (II) Zaman içinde bağlamanın da tel sayısı ve uzunluğuna göre farklı türleri ortaya çıkmıştır. (III) Bağlama günümüzde Türk halk müziğinin vazgeçilmez çalgısı olarak bilinmektedir. (IV) Kopuz, Anadolu’da bağlama adıyla bilinen müzik aletinin atası kabul edilmektedir.
    –> Bu metnin mantık akışı dikkate alındığında ilk cümlede kopuzdan söz edildiği ve bu cümlenin IV. cümleyle devam etmesi gerektiği anlaşılmaktadır. O hâlde II ve IV. cümleler yer değiştirmelidir.

Örnek Soru: (I) Dünyada İnternet kullanımı arttıkça güvenlik kaygıları da her geçen gün artıyor. (II) İnsanlar sanal ortamda paylaştıkları kişisel bilgilerin gizli tutulup tutulmadığından kaygı duyuyor. (III) Uzmanlar ise girdiğimiz sitelerin güvenlik sertifikalarını mutlaka kontrol etmemiz gerektiğini söylüyor. (IV) Son yıllarda İnternet siteleri aracılığıyla yapılan dolandırıcılıklara bakıldığında bu kaygının yersiz olmadığı görülüyor.
Bu metinde anlam bütünlüğünü sağlayabilmek için numaralanmış cümlelerden hangileri yer değiştirmelidir?
A) I ve II
C) II ve IV
B) I ve III
D) III ve IV

Çözüm: Metnin I ve II. cümlelerinde “insanların İnternet’teki kişisel bilgileriyle ilgili kaygılarından” söz edilmektedir. IV. cümledeki “bu kaygının” ifadesi, IV. cümlenin II. cümleden sonra gelmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle III ve IV. cümleler yer değiştirmelidir. Doğru cevap “D” seçeneğidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar