Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

Mantık Hataları

Cümlede yapılan mantık hataları ya da mantıksız sıralamalar anlatım bozukluğuna neden olur.

“Bu tür hastalıklar zamanında tedavi edilmezse ölüme hatta sakatlıklara yol açabilir “ cümlesinde geçen altı çizili ifadelerin yanlış sıralanması mantık hatasına yol açmıştır. Cümlenin anlam mantığı içerisinde sıralanmış biçimi “Bu tür hastalıklar zamanında tedavi edilmezse sakatlıklara hatta ölüme yol açabilir.” biçiminde olmalıdır.

“Küresel ısınma durdurulmazsa sadece kıtalar yok olmakla kalmaz, canlılar da yok olabilir.” cümlesinde geçen altı çiz” ifadelerin yanlış sıralanması mantık hatasına yol açmıştır. Cümlenin anlam mantığı içerisinde sıralanmış biçimi “Küresel ısınma durdurulmazsa sadece canlılar yok olmakla kalmaz, kıtalar da yok olabilir.” biçiminde olmalıdır.



] }

“Her önüne çıkan insana hemen güvenmemelisin." cümlesinin anlatım bozukluğu yapılmamış biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Her önüne çıkan insana asla güvenmemelisin.
B) Her önüne çıkan insana hemen sarılmamalısın.
C) Önüne her gelen insana asla sarılmamalısın.
D) Önüne çıkan her insana hemen güvenmemelisin.


(I) Evinizdeki bulunan bazı eşyalar sizin için tehlikeli olabilir. (II) Özellikle elektrikle çalışan aletlerde bu tehlike daha da fazladır. (III) Bu nedenle elektrikli aletleri kullanırken çok dikkatli olmalısınız. (IV) Küçük bir dikkatsizlik, çok üzücü sonuçlar doğurabilir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A)  I     B) II     C) III     D) IV


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar