Kan Nakli, Bağışı ve Faydaları 6.Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 6. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

Kan Nakli ve Bağışı

Kan hücrelerinden biri olan alyuvarlarda kan gruplarını belirleyen özel proteinler bulunur. Kişinin kan grubu alyuvarlardaki protein türüne göre belirlenir. İnsanlarda A, B, AB ve 0 olmak üzere dört farklı kan grubu vardır. Alyuvarlarının yapısında A proteini bulunan kişinin kanı A grubu olarak belirtilir. hiç protein bulunmayan kişinin kanı ise 0 grubu olarak ifade edilir.

Alyuvarlarda özel proteinlere ek olarak Rh Faktörü de bulunur. Rh Faktörü bulunan kişiler Rh (+), bulunmayan kişiler Rh (-) kan grubuna sahiptir.

Kaza, ameliyat, doğum gibi kanamalı durumlarda kana acil ihtiyaç duyulabilir. Böyle durumlarda uygun kan grubuna sahip bireylerden kan alınır. Kan ihtiyacı olan insanlara kan verilmesine kan nakli denir.

Gönüllü ve sağlıklı bir kişiden kan ve kan ürünleri elde etmek için kan alınması işlemine kan bağışı denir.

Kan Bağışının Faydaları

  • Bazı bulaşıcı hastalıkların kontrollerinin yapılmasını ve böylece bu bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasını sağlar.
  • Yeni kan hücrelerinin üretilerek dolaşıma katılmasını sağlar.
  • Daha dinç ve zinde hissetmeyi, yorgunluk hissinin azalmasını sağlar.
  • Kan bağışında bulunmak kişilerin manevi olarak kendilerini daha huzurlu hissetmesine de neden olur.
  • Kan bağışı yaparak bir insanın hayatını kurtarabileceğinizi; bu sayede ona ve ailesine en büyük yardımı yapmış olacağınızı unutmayınız.
  • Kan bağışı toplumsal dayanışmayı artırır ve insanlar arasındaki bağı güçlendirir.

Dikkat: Kan naklinin yapılabilmesi için kan gruplarının ve Rh faktörünün uyumlu olması gerekir. Her kan grubu kendi kan grubundan kan alabilir ve kendi kan grubuna kan verebilir.
Kan alışverişlerinde Rh faktörünün de aynı olması gerekir. Kan veren kişiye verici, kan alan kişiye ise alıcı denir.



FAQ

Gönüllü ve sağlıklı bir kişiden kan ve kan ürünleri elde etmek için kan alınması işlemine kan bağışı denir.

Kan ihtiyacı olan insanlara kan verilmesine kan nakli denir.

Bazı bulaşıcı hastalıkların kontrollerinin yapılmasını ve böylece bu bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasını sağlar. Yeni kan hücrelerinin üretilerek dolaşıma katılmasını sağlar. Daha dinç ve zinde hissetmeyi, yorgunluk hissinin azalmasını sağlar. Kan bağışında bulunmak kişilerin manevi olarak kendilerini daha huzurlu hissetmesine de neden olur. Kan bağışı yaparak bir insanın hayatını kurtarabileceğinizi; bu sayede ona ve ailesine en büyük yardımı yapmış olacağınızı unutmayınız. Kan bağışı toplumsal dayanışmayı artırır ve insanlar arasındaki bağı güçlendirir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar