Kategoriler: 7. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

Sinek, kelebek ve güve gibi bazı böcek türlerinde ve kurbağalarda yumurtadan çıkan yavrular ana canlıya benzemezler. Bu canlılarda yumurta içinde yeteri kadar besin yoktur. Bu nedenle yarı gelişmiş hâlde yumurtadan çıkan yavru, dışarıdan aldığı besinle gelişimini tamamlar. Bir dizi değişim ve gelişim süreci sonucunda, yavruların ana canlıya benzemesine başkalaşım denir.

KURBAĞALARDA BAŞKALAŞIM

Kurbağalarda döllenmiş yumurta hücresinin gelişmesi sonucu embriyo oluşur. Embriyolar yumurtadan larva şeklinde çıkar.
Larvalar gelişerek iribaş hâlini alır. İribaşlar suda yaşar ve solungaçlarıyla solunum yapar. İribaşlar büyüdükçe önce arka bacakları, sonra ön bacakları çıkar ve kuyruğu yok olur. Genç kurbağa zamanla gelişerek yetişkin kurbağaya dönüşür. Yetişkin kurbağa akciğer solunumu yapmaya başlar ve karada ya da suda yaşamına devam eder.

KELEBEKLERDE BAŞKALAŞIM

Ergin kelebeğin yaprak üzerine bıraktığı yumurtadan çıkan tırtıl (larva) yaprak yiyerek beslenir. Tırtıl salgıladığı salgıyla etrafında koza (pupa) oluşturur. Tırtıl, koza içinde gelişimini tamamlayarak kelebeğe dönüşür. Oluşan kelebek, kozadan çıkar ve büyüyüp gelişimini sürdürerek yetişkin bir kelebek olur.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar