Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri, Mevsimler ve İklim



] }

Soru: Aşağıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
I. Atmosferdeki alçak ve yüksek basınç alanları sıcaklık farklılıklarından ortaya çıkar.
II. Alçak basınç alanlarında hava sıcaklığı düşüktür.
lll. Yüksek basınç alanlarında havanın sıcak ya da soğuk oluşu daha belirgin hissedilir.
Atmosferdeki alçak ve yüksek basınç alanları sıcaklık farklılıklarından ortaya çıkar. Isınan hava yükselir ve havayı oluşturan tanecikler daha soğuk alanlara doğru giderek orada birikir. Alçak basınç alanlarında hava sıcaklığı daha yüksektir. Yüksek basınç alanlarında havadaki nem miktarı az olduğundan havanın sıcak ya da soğuk oluşu daha belirgin hissedilir. Yüksek basınç alanlarında bulut oluşmaz. Buna göre verilen ifadelerden I ve III. doğrudur.

Soru: Aşağıdakilerden kaç tanesi nemli havanın yeryüzüne yakın yerlerde yoğuşması sonucu oluşur?
Çiy
Yağmur
Kırağı
Kar
Nemli havanın soğuması sonucu oluşan su damlacıkları yoğuştuğu yere ve havanın sıcaklığına bağlı olarak yeryüzünde farklı şekillerde görülür.
Nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğuşuyörsa yağmur, kar ve dolu gibi yağış şekilleri oluşur.
Nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde yoğuşursa çiy ve kırağı gibi olaylar oluşur.
Buna göre verilenlerden 2 tanesi nemli havanın yeryüzüne yakın yerlerde yoğuşması sonucu oluşur.

Soru: Yukarıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki paranteze D harfi yanlış olanların başındaki paranteze Y harfi yazılıyor. Buna göre parantezlere sırasıyla hangi harfler yazılmıştır?
( ) Yatay yönde meydana gelen hava hareketine rüzgar denir.
( ) Rüzgarların oluşumunun temel sebebi basınç farkıdır.
( ) Rüzgar oluşmadan da fırtına ya da kasırga oluşabilir.
Yatay yönde meydana gelen hava hareketine rüzgar denir. Geldikleri yerlerin sıcaklık koşullarını gittikleri yerlere de taşıyan rüzgarların oluşumunun temel sebebi basınç farkıdır. Rüzgarlar zaman zaman hız değiştirerek bazen sakin esen meltemler bazense insanı ürküten fırtınalar, kasırgalar haline gelir. Ancak rüzgar oluşmadan fırtına ya da kasırga olmaz. Buna göre verilen ifadelerin başındaki parantezlere sırasıyla D, D, Y harfleri yazılmıştır.

Soru: Ece'nin K rüzgar çeşidi ile ilgili öğretmene sorduğu sorular ve öğretmenin bu sorulara verdiği cevaplar aşağıda belirtilmiştir.
Ece: Ülkemizde görülür mü?
Öğretmen: Hayır
Ece: Suyun sıcak ve havanın nemli olduğu tropikal okyanuslarda mı oluşur?
Öğretmen: Evet
Buna göre K rüzgar çeşidinin Beaufort ölçeğine göre hızı ve etkisi nasıldır?
Kasırgalar, sadece suyun sıcak ve havanın nemli olduğu tropikal okyanuslarda oluşur. Buna göre K rüzgar çeşidi kasırgadır. Ülkemizde kasırga görülmez. Kasırganın Beaufort ölçeğine göre hızı 118 km/h'ten büyüktür ve kasırgalar toplu yıkımlara sebep olur.

Soru: Yukarıdaki tabloda bir şehrin dört günlük hava durumu ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangileri söylenebilir?
Sıcaklık artarken, basınç azalır.
En sıcak gün perşembedir.
Hava basıncının en düşük olduğu gün, en sıcak gündür.
Hava sıcaklığının en düşük olduğu gün, basınç en yüksektir.
Tablo incelendiğinde salı gününden itibaren perşembe gününe kadar sıcaklık artarken, basıncın azaldığı görülmektedir. Dolayısıyla "Sıcaklık artarken, basınç azalır." ifadesi söylenebilir. Salı günü öğle saatlerinde 15°C olan hava sıcaklığının, çarşamba günü 18°C, perşembe günü 25°C, cuma günü tekrar 18°C olduğu görülmektedir. Dolayısıyla "En sıcak gün perşembedir.” ifadesi söylenebilir. Salı günü öğle saatlerinde 1040 mb olan atmosfer basıncının, çarşamba günü 1020 mb, perşembe günü 1000 mb, cuma günü tekrar 1020 mb olduğu görülmektedir. Dolayısıyla "Hava basıncının en düşük olduğu gün, en sıcak gündür." ifadesi söylenebilir. Salı günü öğle saatlerinde hava sıcaklığı 15°C'tur ve en düşük sıcaklıktır. Salı günü atmosfer basıncı 1040 mb'dir. Dolayısıyla "Hava sıcaklığının en düşük olduğu gün, basınç en yüksektir." ifadesi söylenebilir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar