Ergenlik Döneminde Görülen Ruhsal Sorunlar 6.Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 6. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

ERGENLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN RUHSAL DEĞİŞİMLER

Ergenlik döneminde kızlar ve erkeklerde sadece bedensel değişimler gözlenmez aynı zamanda ruhsal değişimler de görülür. Çocukluktan çıkıp erişkinliğe ilk adımı atarken yaşanılan bedensel ve ruhsal değişimler çok doğaldır. Bunlar, sağlıklı büyüme ve gelişmenin göstergesidir.

Ergenlik döneminde hızlı duygusal değişimler görülür. Örneğin genç; öfkeliyken aniden sevinç, mutluluk duyguları gösterir, yaşadığı olaylara abartılı tepkiler verir. Bu dönemde gizlilik ön plandadır.

Gençler bu dönemde duygularını ve sırlarını aileden çok arkadaşlarıyla paylaşırlar. Bu dönem onların bağımsızlıklarını kazanmaya başladıkları bir dönemdir. Kendi kararlarını vermek isterler. Genç. vücudundaki değişimlerden dolayı utanabilir, arkadaşlarından farklı olduğunu düşünebilir. Hayatı ve çevreyi sorgular. Kendi başına hareket etme ve yalnız kalma isteği duyabilir. Sebepsiz can sıkıntısı hissedebilir. Aşırı öfke, hayal kurma, cinsel konulara merak ve gün içinde duygularında ani değişimler, kararsızlık, dikkat dağınıklığı görülebilir. Arkadaş grubuna katılma isteği iletişim kurmada güç k çekme, dikkat çekme isteği görülebilir. Arkadaşları, öğretmenleri ve ailesiyle tartışmalar yaşayabilir.

Ayrıca bu dönemde genç; özgür olma ve herkes tarafından takdir edilme isteği gibi ruhsal değişimler yaşar. Kılık kıyafet, saçlar, vücut yapısı gibi dış görünüş özelliklerine daha fazla önem vermeye başlar. Ayna karşısında uzun vakitler geçirir. Kendisinin ve giyim tarzının beğenilmesini bekler.

Genç birey bu dönemde meslek seçimine odaklanır ve gelecekle ilgili planlar yapmaya başlar.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar