Doğal Güzelliklerimiz 5. Sınıf Sosyal

Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

Ülkemiz; çok çeşitli doğal güzelliklere sahiptir. Doğal güzelliklerimizin yanında tarihi eserler yönünden de oldukça zengin bir mirasa sahibiz. Çünkü ülkemizde Osmanlı, Selçuklu, Roma gibi birçok devlete ait eserler bulunmaktadır. Çevremize baktığımızda mutlaka bir doğal güzellik ve tarihî bir mekân ya da eserle karşılaşırız, Bu nedenle ülkemizi her yıl milyonlarca turist ziyaret eder. Ülkemize gelen bu turistler yurdumuzun tarihi eserlerini ve doğal güzelliklerini görmek ister.

Doğal Güzelliklerimiz

Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği olan unsurlara doğal varlık denir. Ülkeler, doğallığın bozulup kaybolmaması için 0 bölgeyi koruma altına alırlar. Denizler, deniz kıyıları, adalar, doğal oluşumlar, karlı dağlar, göller, ırmaklar, ormanlar ve milli parklar turistlerin gezip konakladığı başlıca yerlerdir.

Doğal güzelliklerimizden biri Denizli de Pamukkale travertenleridir. Kar beyaz bu travertenler ve kaplıcalar eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Bolu’nun kuzeyinde yer alan Yedigöller Milli Parkı’nda toprak kütlelerinin kayarak vadinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur. Milli Park‘ta bir çok ağaç ve bitki türünün yanında zengin bir yabani hayvan çeşitliliği vardır.

Yolculuğumuzun son durağı Tunceli’deki Munzur Milli Parkı. Milli parkta tepeler ve yamaçlar meşe ormanları ile kaplıdır. Vadi tabanında ise ceviz, kızılağaç meydana gelen zengin bir bitki örtüsü görülür. Yaban hayatı; kurt, tilki, ayı, kınalı keklik gibi türlerin yanında dağ keçisi, keklik, kaya kartalı gibi nadir türlerin de barınmasına imkân sağlamaktadır. Munzur Nehri‘nde bol miktarda alabalık bulunmaktadır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar