Cümlede Örtülü Anlam Türkçe 7.Sınıf


Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

Cümlede Örtülü Anlam:

Cümlede açık olarak söylenmediği halde cümlenin anlamından veya cümledeki bazı ifadelerden çıkarılabilen anlama örtülü anlam denir.

Bu tip cümlelerde kıyaslamalara, aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak ”de/da” bağlacı kullanılır.

“Basketbol takımımız bu yıl da şampiyon oldu. ” cümlesinden basketbol takımının daha önce de en az bir kere şampiyon olduğu anlaşılmaktadır.

“Canan Tan’ın romanını bu yaz yine okumayı düşünüyorum. ” cümlesinde söz konusu romanın daha önce okunduğu anlaşılmaktadır. Bu cümlede kullanılan “yine” ifadesi örtülü anlamın oluşmasını sağlamıştır.

“Ankara’ya geçen ay tekrar gittik.” cümlesinin örtülü anlamına göre Ankara’ya daha önce de gidildiği anlaşılmaktadır. Bu cümledeki ”tekrar” ifadesi örtülü anlamın oluşmasını sağlamıştır.

“Havalar bugünden itibaren düzelecekmiş.” cümlesinin örtülü anlamı bize havaların bugüne kadar düzgün gitmediğini anlatmaktadır Bu cümledeki “bugünden itibaren” ifadesi örtülü anlamın oluşmasını sağlamıştır.

Örnek:

Okulumuzun öğrencileri —-

Yukarıdaki ifade, aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülürse bir etkinliğin en az iki kez yapılmış olduğu anlamı kesin olarak çıkarılabilir?

A) sene sonunda mezuniyet töreni düzenleyecekler.
B) gelecek hafta “4. Geleneksel Mezuniyet Töreni” düzenleyecekler.
C) bu yıl da Çanakkale’ye gidecekler.
D) Haldun Taner’in bir tiyatrosunu hazırlıyorlar.

çözüm:
“Okulumuzun öğrencileri” ifadesi “gelecek hafta “4. Geleneksel Mezuniyet Töreni’ düzenleyecekler.” ifadesiyle tamamlandığında söz konusu törenin daha önce üç kez yapıldığı anlamı ortaya çıkmaktadır. Doğru cevap C seçeneğidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar