Avrupa’da Savaş (1939-1945) Tyt-Ayt Tarih


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih

Avrupa’da Savaş

Almanya’nın SSCB ile birlikte 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgali ile başlamıştır.

İngiltere ve Fransa’nın 3 Eylül 1939’da Almanya’ya savaş ilanı ile savaş Avrupa’da başlamış ve kısa sürede Avrupa’nın geneline yayılmıştır.

“Yıldırım Harbi” yapan Almanya Haziran 1940’ta Paris’in düşmesi ve Hitler’e bağlı Fransa’da Vichy Hükümeti’nin iktidarı ile İngiltere ve İspanya hariç neredeyse tüm Avrupa’da Almanya egemen güç olmuştur. Avrupa’da Türkiye, İngiltere ve SSCB dışındaki ülkeler işgale uğramıştır.

SSCB’ye saldırmadan önce Romanya ve Bulgaristan ile ittifak antlaşmaları yapan Almanya, Yugoslavya ve Yunanistan’ı işgale başlamış; 18 Haziran 1941’de Türkiye ile Saldırmazlık Antlaşması yapmış ve 22 Haziran 1941’de Barbarossa Harekâtı ile SSCB’ye savaş ilan etmiştir.

1942’de yeniden SSCB’ye saldırsa da Almanya, Moskova’yı düşürememiştir. Stalingrad’da üç ay direnen Sovyet orduları Almanlara karşı büyük zafer kazanmış ve “Stalingrad Zaferi”, Komünizmin yayılmasının en büyük propagandası olmuştur.

Bilgi: Normandiya Çıkarması

6 Haziran 1944’te ABD ve İngiliz kuvvetleri; yüz elli altı bin asker, beş bin gemi ve on bin uçakla Manş Denizi’ni geçerek Fransa’nın Normandiya sahiline çıkarma yapmıştır. Çıkarma harekâtından sonra Müttefik orduları hızla ilerleyerek Fransa, Belçika ve Hollanda’yı Alman işgalinden kurtarmıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar