Astronomi Kökenli Ekstrem Doğa Olayları Ayt Coğrafya


Kategoriler: Ayt Coğrafya, Coğrafya

Astronomi Kökenli Ekstrem Doğa Olayları

Meteor Düşmesi

Yeryüzünde yaşanan ekstrem doğa olaylarının büyük bölümü Dünya içindeki olaylarla ilişkilidir. Ancak Dünya dışında bulunan bazı unsurlarda ekstrem olayların yaşanmasına neden olabilmektedir.

Dünyamızın içinde bulunduğu Güneş sistemi içinde bazıları çakıl taşı büyüklüğünde bazıları ise yüzlerce kilometre çapında hızla hareket eden kaya parçaları (asteroit) ile doludur. Uzayda başı boş hâlde dolanan bu dev kaya parçaları Dünya’ya düştüklerinde onlarca atom bombasına eşit tahrip gücüne sahiptir. Geçmiş jeolojik dönemlerde benzer olaylar yaşanmış ve yeryüzündeki canlıların büyük bölümü yok olmuştur.

Dünya’ya düşen asteroitlerin oluşturacağı etki bunların boyutuna göre değişmektedir. Bazı asteroitler çok küçük boyutlarda oldukları için Dünya’ya düştüklerinde atmosfer içinde yanarak yok olmakta ve herhangi bir tahribata neden olmamaktadır. Ancak büyük boyutlarda bir asteroitin Dünya’ya düşmesi çok büyük etkiler yaratabilir.

Büyük boyutta bir asteroitin Dünya’ya düşmesi durumunda yaşanabilecek başlıca olaylar şunlardır;

  • Mega tsunamiler,
  • Çok şiddetli depremler,

Atmosfere yayılan toz ve küller nedeniyle Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamaması ve buna bağlı olarak;

  • Bitkilerin fotosentez yapamaması,
  • Canlılar arasındaki enerji akışının bozulması,
  • Küresel boyutta iklim değişimlerinin yaşanması,
  • Dünyadaki canlıların büyük bölümünün yok olması şeklinde sıralanabilir.

NASA resmen duyurdu: Bu gök taşı Dünya’yı yok edebilir!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, korkutan bir açıklama yaptı. NASA, Bennu isimli bir gök taşının Dünya’ya çarpıp yaşamı yok edebileceğini söyledi.

NASA, yaptığı bir açıklama ile Empire State binasından daha büyük olan Bennu ismine sahip bir asteroitin Dünya’ya çarpma riskinin olduğunu duyurdu. NASA’nın hesaplarına göre asteroitin Dünya’ya çarpma tarihi 2135. Tüm insanlığı ilgilendiren bu açıklama ile birlikte gök taşının Dünya’ya çarpmasının kesinleşmesi durumunda ne yapılacağı tartışmaları başladı. Neyse ki NASA’nın ve konusunda uzmanlaşmış bilim insanlarının bu konu hakkında da birtakım planları var. Planlardan ilki gök taşını yolundan alıkoymak. Buna göre, 8,8 ton ağırlığında inşa edilecek bir uzay aracı gök taşına çarptırılacak. Çarpışma sonucu gök taşının yönü değişecek ve Dünya’ya ulaşamayacak. Planlardan bir diğeri ise nükleer bomba seçeneği. Bu plana göre, uzay araçlarından birine oldukça güçlü bir nükleer bomba yüklenecek. Uzay aracı Bennu adlı gök taşına gönderilecek ve Dünya’dan kontrollü bir şekilde patlatılacak. Patlama sonrası gök taşı yok edilecek ve Dünya kurtulacak. Her iki planın da riskleri var. Ancak sonunda Dünya’nın kurtulacağı bir plan hiçbir zaman dışlanamaz.

Basından…



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar