Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

Tarihi mekân geçmişte yaşamış insan topluluklarının kalıntılarının bulunduğu, önceki dönemde yaşamış insanlardan kalan yapı ve alanlara verilen addır.

Ülkemiz Tarihi mekânlar açısından oldukça zengindir. Bunların birçoğu Osmanlı ve önceki dönemlerden kalmıştır. Tarihi mekânlarımız yerli ve yabancı turistler için oldukça cezbedici yerlerdir. İnsanlar o günleri yaşamak adına bu yerlere turlar düzenler ve gidip oraları ziyaret ederler.

Gelibolu Yarım Adası Milli Parkı Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı tarihi yarım adadır.

Adıyaman’ın Kâhta İlçesinde Komagene Krallığı’na ait Nemrut Dağı Milli Parkı’nda bulunan dev heykeller milli parkın en etkileyici yapılarıdır. Her yıl on binlerce kişi Nemrut Dağı’ndaki muhteşem gün doğumu ve gün batımı izlemeye gelmektedir.

Sümela Manastırı, Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur.

Mersin’in Erdemli ilçesinden batıya doğru bir ada üzerinde yapılan Kız Kalesi sağlam bir şekilde zaman meydan okumaktadır.

Kız Kalesi Efsanesi

Yıllar önce bu bölgenin kralının güzel mi güzel bir kızı bulunmaktadır. Kral kızını çok sevmektedir ve korumaktadır. Bir gün, kral kızını geleceği gören bir adama götürür ve kızının geleceğini söylemesini ister. Bu adam kızının bir yılan tarafından sokularak öleceğini söylemesi üzerine kral bir gün aklına yılanların suda yüzerek kızına ulaşamayacağı fikri gelir bunun üzerine denizin üzerine bir kale yaptırarak yılanlardan korumayı düşünür. Kızın yaşı on dokuz olduğunda bunun şerefine kale de bir parti düzenler. Kader den kaçılmaz ya davete gelen bir köylü, kıza bir sepet üzüm getirmiştir. Köylü üzümü toplarken bir yılan sessizce üzüm sepetini içine girmiş ve oraya saklanmıştır. Eğlence bittikten sonra kız odasına geçer ve en sevdiği üzümden yemek ister o esnada yılan çıkarak kızı sokar ve kız oracıkta ölür.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar