SEATO’nun Kuruluşu Nedenleri (8 Eylül 1954) Tarih Ayt


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih

SEATO’nun Kuruluşu

Güneydoğu Asya Antlaşması Teşkilatı anlamına gelen South East Asia Treaty Organization’un kısaltması olan (SEATO) 8 Eylül 1954’te, Amerika İngiltere ve Fransa ile Uzak Doğu ülkelerinden Yeni Zelanda, Avustralya, Filipinler, Tayland ile Pakistan’ın katılması ile kurulmuştur. İttifakın kuruluş amacı, üye ülkelerin, Asya toprakları ile 21. enlemin güneyinde kalan Güney Batı Pasifik Bölgesi’nde İngiltere’nin Singapur’daki deniz üssünün de aralarında bulunduğu bölgeyi savunmak idi.

Kuruluş Nedenleri

  • ABD’nin, Kore Savaşı’ndan sonra almaya başladığı savunma tedbirlerini Vietnam’daki savaştan sonrada almaya ihtiyaç duyması
  • Güney Doğu Asya’nın stratejik öneminin artması ve açık bir tehlike karşısında kalması
  • Güney Doğu Asya’da Sovyet Rusya’nın komünizmi yaymasının engellenmek istenmesi
  • Uzak Doğu’da bağımsızlığını kazanan devletlere ABD’nin ekonomik yardım yapmak istemesi ABD, Uzak Doğu’da ilk adımı bağımsızlıklarını kazanan Tayland, Laos, Kamboçya ve Güney Vietnam’a askeri ve ekonomik yardım yaparak; İkinci adımı SEATO’yu kurarak attı.
  • Bu kollektif savunma sistemi, Eylül 1954’te, Amerika İngiltere, Fransa ile Uzak Doğu ülkelerinden Yeni Zelanda, Avustralya, Filipinler, Tayland ile Pakistan’ın katılması ile kuruldu. İttifakın sorumluluk alanı, kollektif savunma sistemi imzalayan ülkelerin Asya toprakları ile 21. enlemin güneyinde kalan Güney Batı Pasifik bölgesi idi.

1. Soğuk Savaş döneminde Almanya ve Kore’den sonra Wetnam da resmen ikiye bölünmüş oldu.

2. Fransa, Hindiçini’den çekilince Güney Vietnam ABD’nin kontrolü altına girdi. Bu da 1960’tan sonra ABD’yi Vietnam’da yeni bir maceraya sürükleyecektir.

PAYLAŞILAMAYAN ORTA DOĞU

Balfour Deklarasyonu ile dünyaya ilan edilen İsrail Devleti’nin kurulması fikri, Birleşmiş Milletler’in kararı üzerine 1948’de uygulamaya konuldu. 14 Mayıs 1948’de Tel Aviv’de toplanan Yahudi Milli Konseyi, İsrail Devleti’nin kuruluşunu ilan etti.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar