Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

Paragrafta Konu

Yazarlar, yazıları aracılığıyla okuyucularına bir mesaj vermeye çalışırlar. İnsanların yazı yazma nedenleri de duygu ve düşüncelerini anlatmaktır.

Bir yazıda ne hakkında söz söyleniyorsa yazının konusu da odur. Metnin içeriği, aynı zamanda konuyu da verir. Metnin konusu, “Yazar bu yazıda neyi anlatıyor?” sorusuyla bulunmalıdır

Metnin konusu, ana düşünceyle karıştırılmamalıdır. Konu, metnin içeriğinde bahsedilen, üzerine söz söylenen şeydir. Ana düşünce ise o metinden bizim çıkardığımız sonuç, edindiğimiz derstir.

Not: Metinde başlık ve konu birbirine çok yakındır. Hatta çoğu zaman başlık ve konu birbiriyle örtüşür. Aralarındaki fark, başlığın konuya göre daha kısa olmasıdır. Konu ise biraz daha ayrıntılı ve kapsayıcı verilir.

Demokrasi, halkın yönetime katıldığı bir yönetim şeklidir. Demokrasilerde halk oy kullanarak yöneticileri belirler. Seçilen kişiler de halktan aldıkları yetkiyle yönetim görevini üstlenirler. Demokrasilerde yöneticilere yetkilerini halk verir. Bu parçanın başlığı “Demokrasi ve Halk” şeklinde ifade edilebilir. Konusu ise ”halkın demokrasideki rolü” şeklinde ifade edilmelidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar