Kategoriler: 4. Sınıf Türkçe, Türkçe

Paragrafın Konusu

Paragraflarda anlatılanlardan, söz edilenlerden yola çıkılarak bir mesaj verme amacı vardır. İşte üzerinde durulan kavram, düşünce, duygu ya da olay paragrafın konusudur. Her paragrafın yalnız bir konusu vardır ve bu konu paragrafların genellikle ilk cümlesinde belirtilir.

Örnek:

Kurallara uymak, uygarlık göstergesidir. Örneğin trafik polisi bulunmadığında hızlı giden ya da arabayı kurallara uymadan kullanan, başkalarına zarar vermekten kaçınmayan insanlara gün içinde hepimiz rastlarız. Oysa kurallar polisle birlikte ortadan yok olmaz. Bu kurallarla engellenmek istenen olumsuz durumlar da… Özetle söylemek gerekirse uygar insanlar ceza korkusundan değil; insana, insan hayatına, canlılara, doğaya duyduğu saygıdan kurallara uyarlar.

Paragrafın Konusu: Kurallara uymak

Örnek Sorular:

Atasözlerimiz, atalarımızdan günümüze kadar gelen, kısa ve özlü sözlerdir. Kim tarafından ve ne zaman söylendiği tam olarak bilinmez. Tecrübeler sonucunda söylenmiş sözlerdir. Az sözle çok şey anlatan cümlelerdir.

Paragrafın konusu, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kısa ve özlü sözler
B) Atasözlerimizin özellikleri
C) Atasözlerinin önemi
D) Atasözlerinin kullanımı


Okulda olduğu kadar, hayatta da başarının önde gelen şartlarından biri okumaktır. Yüzyılların deneme ve araştırma ürünlerinden faydalanmak, uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalı, okul kitapları ile yetinmemeliyiz. Uygarlık, bizden önceki kuşakların biriktirdiği bilgi ve anıların bir toplamıdır. Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. Hiçbir şey, okumanın yerini tutamaz. Kültürlü bir insan olmanın tek yolu okumaktır.

S. Kemal Karaalioğlu

Metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Okuldaki kitapların önemi
B) Çağdaş insan olmak için yapılması gerekenler
C) Bilgi birikiminin önemi
D) Kültürlü bir insan olmada okumanın etkisi


Yukarıdaki görselin konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Dünya çocukları
B) Çocukların eğlenmesi
C) Çocukların oyunları
D) Dünya şehirlerinde yaşam


Kesilen her bir ağaç ile kendi kolunu kestiğinin farkında olmuyor insan. İnsanlar için yararı saymakla bitmeyen ağaçlar, yine insanlar tarafından bilinçsizce yok ediliyor. Akciğerlerini söküp atmak gibi bir şeydir ağaçları kesmek. Boşuna dememişler insana en büyük kötülüğü yine insan yapar diye.

Metnin konusu nedir?

A) İnsanların görevi
B) Ağaçları kesmek
C) Oksijensiz yaşam
D) İnsanlar ve ağaç dikmek



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar