Kategoriler: 10. Sınıf Coğrafya, Çevre ve Toplum 10. Sınıf, Coğrafya
  • Bir bölgede ihtiyaçtan daha az su varsa, o bölgede kuraklıktan söz edilebilir. Kuraklığın ana nedenleri; yaz sıcaklıklarının fazla oluşu, buna bağlı olarak şiddetli buharlaşma ile aşırı su kaybı, yağış rejimlerinin düzensiz oluşu ve tarımın tamamen sulamaya dayalı oluşudur.
  • Kuraklık, Dünyamızın en önemli sorunlarından biridir. Kuraklıktan dolayı, Dünyamızda her yıl binlerce insan ölmekte ve hayvan telef olmaktadır. Kuraklığın en şiddetli olduğu yerler; Afrika’da Sahra altı Somali, Sudan, Etiyopya, Çad, Nijer, Moritanya ve Mali gibi ülkeleridir.
  • Çin, Hindistan ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Afganistan ve Pakistan kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerdir.
  • Dünya üzerinde 1900-2005 yılları arasında 822 kuraklık olayı gözlenmiştir. Bunun % 57’si Afrika, % 20’si Asya kıtalarında yaşanmıştır. Kuraklıktan ölenlerin sayısı 10 milyonu aşmıştır. Ölenlerin % 77’si Asya, % 12’si Avrupa ve % 10’u Afrika Kıtası’nda gerçekleşmiştir. (Afrika Kıtası’nda ölüm değerlerin düşük çıkmasında istatistiklerin düzenli tutulmayışı etkendir.)

Kuraklığın Başlıca Etkileri Şunlardır:

1. Ekonomik Etkileri: Ürünlerde kayıp, ekim alanlarının verimliliğinin azalması, böcek istilası, bitki hastalıkları, ürün kalitesinde düşüklük, süt ve çiftlik hayvanları kaybı, otlakların verimliliğinin azalması, gibi olumsuzluklardır.

2. Çevresel etkileri: Toprakta su ve rüzgâr erozyonu, balık alanlarına ve bitki alanlarına zararlardır.

3. Sosyal Etkiler: Yiyecek kıtlığı, yoksullukta artış, göç, sosyal huzursuzluk, kırsal alanlardaki yaşam seviyesinde düşüş gibi olaylara savaşlardır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar