Elementlerin Sınıflandırılması Çözümlü Sorular 8.Sınıf Fen


Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri, Maddenin Yapısı ve Özellikleri



] }

Soru: Yukarıda fotoğrafları verilen eşyalarda belirtilen metallerin kullanılmasının nedeni aşağıdakilerden hangileridir?
Hafif olmasıdır.
Üzerine vurulduğunda kırılmaması ve çınlama sesi çıkarmasıdır.
Sert olması ve yere düştüğünde kırılmamasıdır.
Para yapımında nikel elementinin kullanılmasının nedeni sert olması ve yere düştüğünde kırılmamasıdır.
Müzik aleti olan zillerin yapımında titanyum elementinin kullanılmasının nedeni üzerine vurulduğunda kırılmaması ve çınlama sesi çıkarmasıdır.

Soru: Aşağıda verilen özelliklerden hangileri metallere aittir?
l. Kırılgandır.
ll. Tel ve levha hâline getirilebilir.
III. Elektrik ve ısıyı iyi iletir.
IV. Oda sıcaklığında gaz hâlinde bulunur.
Metaller, tel ve levha hâline getirilebilir, esnektir ve eğilip bükülebilir. Başka bir deyişle metaller kırılgan değildir. Elektrik ve ısıyı iyi iletir. Metaller cıva hariç oda sıcaklığında katı hâlde bulunur. Buna göre verilen özelliklerden II ve III metallere aittir.

Soru: Mustafa, bazı elementleri oda sıcaklığında gaz ya da katı hâlde olmasına göre yukarıdaki gibi gruplandırıyor. Buna göre aşağıdaki elementlerden hangileri 1. grupta yer alır?
Neon
Lityum
Kükürt
Fosfor
Sodyum ve alüminyum oda sıcaklığında katı hâldedir. Klor ve helyum oda sıcaklığında gaz hâlindedir. Buna göre 1. gruptaki elementler oda sıcaklığında katı hâlde, 2. gruptaki elementler oda sıcaklığında gaz hâlindedir. Neon oda sıcaklığında gaz hâlindedir. Lityum, kükürt ve fosfor oda sıcaklığında katı hâldedir. Buna göre Iityum, kükürt ve fosfor 1 . grupta yer alır.

Soru: Aşağıda verilen ifadelerde boş bırakılan yerlere ne getirilmelidir?
l. Atom numarası 19 olan potasyum elementi ..... sınıfında yer alır.
ll. Atom numarası 8 olan oksijen elementi ...... sınıfında yer alır.
Atom numarası 19 olan potasyum elementinin elektron dizilimi 2, 8, 8, l şeklindedir. En dış katmanındaki 1 elektronu verme eğiliminde olduğundan potasyum metaldir. Atom numarası 8 olan oksijen elementinin elektron dizilimi 2, 6 şeklindedir. En dış katmanına 2 elektron alma eğiliminde olduğundan oksijen ametaldir. Buna göre verilen ifadelerden I'de boş bırakılan yere metal, ll'de boş bırakılan yere ametal kavramları getirilmelidir,

Soru: Yukarıdaki numaralandırılmış kutucuklarda bazı elementlerin sembolleri ve proton sayıları verilmiştir. Buna göre bu numaralar kullanılarak aşağıdaki sorular cevaplandırıldığında hangi sorunun cevabı 1, 3 ve 8 olur?
o Hangi kutucuklardaki elementler metaldir?
o Hangi kutucuklardaki elementler soy gazdır?
o Hangi kutucuklardaki elementler ametaldir?
Numaralandırılmış kutucuklarda sembolleri ve proton sayıları verilen elementlerden lityum (Li), sodyum (Na) ve alüminyum (AI) metal; helyum (He), argon (Ar) ve neon (Ne) soy gaz; klor (CI), oksijen (O) ve hidrojen (H) ametaldir. Buna göre "Hangi kutucuklardaki elementler metaldir?" sorusunun cevabı 1, 3 ve 8 olur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar