Canlılar ve Enerji 9.Sınıf Fizik

Canlılar ve Enerji 9.Sınıf Fizik

Kategoriler: 9. sınıf Fizik, Enerji, Fizik, İş, Güç, Enerji, Verim

Tüm canlılar yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Konuşmak, yürümek, ders çalışmak hatta nefes almak için enerjiye ihtiyaç duyulur. Örneğin, sabahtan akşama kadar bir koltukta oturup hiç hareket etmeyen bir insan bile enerji harcamaya devam eder.

Günlük enerji ihtiyacı kişinin kütlesine, cinsiyetine, yaşına ve kişinin yaptığı faaliyetlere göre değişiklik göstermektedir. Yoğun fiziksel aktivitelerde bulunan bireyler, daha çok enerji harcarken fiziksel aktiviteleri az olan bireyler, daha az enerji harcarlar. Ortalama yaş grubuna göre enerji ihtiyacı aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bu enerji ihtiyacı beslenme yoluyla aşağıdaki resimdeki gibi besinlerden karşılanır. Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri tüketmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Besin ögelerinin enerji değerleri kalori birimiyle ifade edilir. Bu değerlerden bazıları yukarıdaki tabloda verilmiştir. Günlük faaliyetler için gereken enerji miktarının hangi besinlerden karşılanabileceği tablo yardımıyla hesaplanarak bulunabilir. Örneğin iki ince dilim ekmek yediğinizde yaklaşık 700 kcal enerji alırsınız. Alınan bu enerji, yaklaşık iki saatlik koşuya veya on beş saatlik uykuda harcanan enerjiye karşılık gelir. Sağlıklı bir yaşam için vücudumuza aldığımız enerji ile faaliyetlerimizde harcayacağımız enerjinin eşit olması gerekir. Beslenmenizde bu kurala dikkat ederseniz sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Canlılarda Enerji Dönüşümünün Önemi

Canlılarda enerji dönüşümü, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için gereklidir. Bu dönüşüm sayesinde canlılar, büyüme, gelişme, çoğalma, hareket, uyarılma ve madde alışverişi gibi faaliyetleri gerçekleştirebilirler.

Enerji dönüşümü, ekosistemdeki enerji akışını da sağlar. Fotosentez olayında açığa çıkan enerji, besin zinciri yoluyla tüm canlılara aktarılır. Solunum olayında ise bu enerji, yeniden ekosisteme verilir.



] }

Canlılar hayat faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi ise tükettikleri beyinlerden karşılar. İnsanların ihtiyaç duyduğu enerji miktarı insanın yaşına, kilosuna, cinsiyetine, aktiflik durumuna, aldığı oksijen miktarına ve mevsimlere göre değişebilmektedir. İnsanlar gerektiği kadar enerji almalıdır. Gereken miktardan az alınan enerji halsizliğe, yorgunluğa, enerji kaybına ve hastalıklara neden olabilir. Fazla alınan enerji ise vücutta depolanarak kilo alımına ve obeziteye sebep olabilir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar