Kategoriler: 4. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ

İhtiyaç ve istek duyulan ürünleri bakkal, market, mağaza, pazar gibi yerlerden satın almaya alışveriş adı verilmektedir.

Alışverişte şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Alışverişe çıkmadan önce alacağımız ürünlerin listesini hazırlamalıyız.
  • Öncelikle zorunlu ihtiyaçlarımızı almalıyız.
  • Bir ürünü satın alırken; malın kalitesine, bütçemize uygunluğuna, son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz.
  • Ürünlerde TSE damgasına dikkat etmeli, ambalajı bozuk ürünleri satın almamalıyız.
  • Alışverişten sonra fişimizi, faturamızı ve varsa garanti belgemizi almalıyız.

Satın aldığımız her ürünün fiş veya faturasını almak, bilinçli bir tüketici ve vatandaş olarak bizim sorumluluğumuzdadır.

Kullanım süresi bir yıldan fazla olan ürünlere dayanıklı tüketim malları denir.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bilgisayar gibi ürünler bu tür ürünlerdendir. Bu ürünleri alırken garanti belgesi olmayan ürünleri almamalıyız.

Bir ürünün gerektiği nitelikte olmasına standart denir. TSE, ISO 9001, CE gibi damga taşımayan ürünler, standartlara uymayan ürünlerdir.

Garanti belgesi üretici firma tarafından tüketiciye verilen bir güvence belgesidir. Satın aldığımız ürünlerin kullanma kılavuzunun da olmasına dikkat etmeliyiz. Kullanma kılavuzu bize satın aldığımız ürünün teknik donanımını ve nasıl kullanmamız gerektiğini gösterir.

Satın aldığımız ürün bozuk ya da kalitesiz bir ürünse, ürünü iade etme hakkımız vardır. Eğer satıcı, ürünü geri almak istemezse; alınan ürünün fiş veya fatura belgesi ile TÜKODER’e (Tüketici Haklarını Koruma Derneği) baş vurmalıyız.

Ürünleri satın alırken reklamların etkisinde kalmamalıyız. Reklamlar bazen yanıltıcı olabilir. Daha önce kullandığımız marka ve kalitesinden emin olduğumuz ürünleri tercih etmeliyiz.

TÜKODER dışında her ilçenin kaymakamlığında bulunan Tüketici Hakem Heyeti ve Alo 175 Tüketici Şikayet Hattına da şikayette bulunabilirsiniz. Tüketici hakları anayasamızın 172. maddesi ile güvence altına alınmıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar