Kategoriler: 7. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

BEYAZ IŞIK VE RENKLER

Güneşten gelen ışık beyaz ışık olarak adlandırılır. Beyaz ışık gerçekte altı farklı renkteki ışık ışınlarının birleşmesi ile oluşur. Bu ışınlar sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renktedir. Beyaz ışığın renklerine ayrılmasına ışık tayfı denir.

Beyaz ışığın renklerine ayrılmasını sabun köpüğünde, bilgisayar CD’lerinde ve gökkuşağında görebiliriz. Gökkuşağı güneş ışınlarının su damlalarının içinden geçerken renklerine ayrılmasıyla oluşur. Bu nedenle gökkuşağı, güneşli günlerde yağmur sonrası ortaya çıkar.

Üçgen cam prizmaya gönderilen beyaz ışık, prizmadan çıkarken kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerine ayrılır. Bu renkler birbirinden kesin çizgilerle ayrılmış olarak gözlenmez. Çok sayıdaki ara tonlar da iç içe geçmiş durumda gözlenir.

Beyaz ışığı oluşturan renkleri birleştirerek yeniden beyaz ışık elde edilebilir. Bilim insanı Newton. yaklaşık 300 yıl önce bir renk çarkı yaparak, beyaz ışığı oluşturan renklerle yeniden beyaz ışığın elde edilebileceğini göstermiştir.

Renk çarkı yapmak için beyaz kartondan 8 cm çapında bir daire keserek, bu daire üzerinde her biri yaklaşık 60o‘lik altı daire dilimi çizelim. Daire dilimlerini sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklere boyayalım. Daha sonra dairenin ortasına bir iğnenin ucunu batırarak, iğneyi tahta bir zemine sabitleyelim.

Daireyi hızlı bir şekilde döndürdüğümüzde, renklerin tümünden yansıyan ışık gözümüze ulaşır. Ancak beyin bu daire üzerindeki farklı renkleri ayırt edemez. Bu renklerden yansıyan ışığı beyaz veya beyaza yakın bir tonda görürüz.

CİSİMLER NEDEN RENKLİ GÖRÜNÜR?

Etrafımızdaki varlıkları görebilmemiz için doğal ya da yapay ışık kaynaklarına ihtiyaç vardır. Işık kaynaklarından yayılan ışık ışınları varlıklara çarpar ve yansıyarak gözümüze gelir. Bu ışınlar sayesinde görme olayı gerçekleşir. Ortamda ışık olmadığı zaman varlıklardan gözümüze ışık yansımadığı için görme olayı gerçekleşmez.

Beyaz ışık altındaki cisimlerin farklı renklerde görünmesinin nedeni. cisimlerin beyaz ışığı oluşturan renklerden bazılarını yansıtması, bazılarını da soğurmasıdır. Üzerine beyaz ışık düşürülen cisim yansıttığı ışığın renginde görülür.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar