Anlatım Bozuklukları Türkçe 7.Sınıf


Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

ANLATIM BOZUKLUKLARI

Daha önceki yıllarda Türkçe Öğretim Programı’nın 8. sınıf kazanımları arasında bulunan anlatım bozuklukları 2017 yılından itibaren 7. sınıf kazanımları arasına alınmıştır

Anlatım bozukluğuna yol açan durumlar iki temel başlık altında toplanabilir:
1. Anlamdan Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları
2. Yapıdan (Dil Bilgisinden) Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları

Türkçe Öğretim Programı, 7. sınıf kazanımları arasında sadece “anlamdan kaynaklanan anlatım bozuklukları” na yer vermektedir. Bu nedenle bu bölümde yalnızca anlam açısından karşılaşılan anlatım bozukluklarına yer verilecektir.

Anlamdan kaynaklanan anlatım bozukluklarını 7 başlık altında toplayabiliriz:

3. Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanımı

Anlam yönünden birbiriyle çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar. Genellikle kesinlik ve olasılık bildiren sözlerin bir arada kullanılması bu anlatım bozukluğu türünü ortaya çıkarır.

“Yazdığı son romanına aşağı yukarı tam iki yılını harcamış. ” cümlesinde “aşağı yukarı” ifadesi bir “yaklaşıklık” anlamı bildirirken “lam” sözcüğü “kesinlik” anlamı katmaktadır. Bu ifadeler birbiriyle anlam yönünden çelişmektedir.

“Niyetimizin ne olduğunu eminim siz de anlamış olmalısınız.” cümlesinde “eminim” ifadesi bir “kesinlik” anlamı bildirirken “anlamış olmalısınız” ifadesi “olasılık” anlamı katmaktadır. Bu ifadeler birbiriyle anlam yönünden çelişmektedir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar