Yerçekimine Karşı Yapılan İş 9.Sınıf Fizik


Kategoriler: 9. sınıf Fizik, Fizik, İş, Güç, Enerji, Verim

Bir cisim, düşey doğrultuda F kuvvetinin etkisi ile h kadar yükseltiliyor. Kuvvet cisme kendi doğrultusunda yer değiştirdiği için iş yapmıştır. F kuvvetinin yaptığı iş kuvvet ile yer değiştirme miktarının çarpımı kadardır.

W = F. h

G = mg ağırlıklı bir cismi h yüksekliğine çıkarmak için yer çekimine karşı yapılan iş,

W = G . h bağıntısı ile bulunur.

Bu ifadeye göre, F kuvvetinin cismin ağırlığından büyük olması önemli değildir. Cismi sabit hızla h yüksekliğine çıkarmak için yapılan iş sorulduğunda F = G olması gerekir.

Eğer F > G ise, F kuvvetinin yaptığı iş ayrı, yer çekimine karşı yapılan iş ayrı hesaplanır. İkisinin farkı ise net iş olur.



] }

Çözüm 1: Cismi belirli bir yüksekliğe çıkarmak için yapılması gereken iş, yer çekimi kuvvetine karşı yapılan iştir, Bu da cismin ağırlık kuvveti ile düşey yüksekliğin çarpımına eşittir. Yer çekimine karşı yapılan iş bulunurken eğik düzlemin uzunluğunun önemli olmadığına dikkat ediniz.
Çözüm 2: Eğer, bir cisme ağırlığına eşit büyüklükte kuvvet uygulanarak Ah kadar yüksekliğe sabit hızla çıkarılırsa, cismin üzerine yapılan iş, yer çekimine karşı yapılan iştir ve cismin mg ağırlığı ile Ah nin çarpımına eşit olur. Cismin sabit hızla Ah kadar yükseltilebilmesi için uygulanacak kuvvetin en az cismin ağırlığına eşit büyüklükte olması gerekir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar