Ülkemizin Suları ve Özellikleri 6.Sınıf Sosyal Bilgiler


Kategoriler: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

SULARIMIZ

Su, canlılar için çok önemli bir hayat kaynağıdır. Geçmişten günümüze kadar büyük uygarlıklar genel olarak su kaynaklarının bulunduğu yerlerde kurulmuştur. Çeşitli su kaynaklarına sahip ülkemiz, komşuları arasında su potansiyeli bakımından zengin bir ülkedir.

Türkiye sularının özellikleri şunlardır:

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz, deniz ulaşımı bakımından oldukça elverişli şartlara sahiptir. İstanbul ve Çanakkale boğazları, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki ulaşımı sağlamaktadır.

Ülkemizin deniz, göl ve akarsuları, büyük bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. Su ürünlerinin yaklaşık % 90’ı denizlerden, % 10’u ise göl ve akarsulardan elde edilir. Karadeniz su ürünleri avcılığında ilk sırada yer almaktadır.

Ülkemiz, su sporları (rafting, kano ve su kayağı) bakımından önemli bir potansiyele sahiptir.

Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, su sporlarının yapılması için uygun koşullara sahiptir. Ülkemiz sıcak su kaynakları açısından dünyanın 7,  Avrupa’nın 1. ülkesidir.

Özellikle Denizli, Balıkesir, İzmir, Afyonkarahisar, Kütahya, Kırşehir, Ankara gibi illerin bazı ilçelerinde sıcak su kaynakları bulunmakta ve bu doğal kaynaklar ısınmada da kullanılmaktadır. Termal kaynak adı verilen bu sulardan birçok hastalığın tedavisinde de yararlanılmaktadır.

Akdeniz kıyılarında güneşlenme süresi uzun olduğu için denize girme süresi de uzundur. Bu nedenle bölgede yaz turizmi gelişmiştir. Bu durum ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlamaktadır.

Ülkemizde akarsular üzerine kurulan barajlar sayesinde hidroelektrik enerji üretilmektedir. Türkiye, hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından Avrupa’da, Rusya ve Norveç’ten sonra 3. sırada yer almaktadır. Tüm canlılar için yaşam kaynağı olan su, tasarruflu kullanılmalıdır. Giderek azalan su kaynakları için gerekli tedbirler alınmalıdır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar