Sağlık Alanında Çalışan Sivil Toplum Kuruluşları 5.Sınıf Sosyal


Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞAN SIVIL TOPLUM KURULUŞLARI

Sağlıklı bir birey, kendisine ve içinde bulunduğu topluma daha faydalı olur. Bu nedenle sağlık, kişi için oldukça önemlidir.

Osmanlı hükümdarı Kanunî Sultan Süleyman da sağlığın önemi ile ilgili, ”Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.” demiştir.

İnsanın sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesinde devletin önemli sorumlulukları vardır. Devlet, vatandaşları için sağlıklı bir çevre sağlamak zorundadır.

Anayasamızın 56. maddesinde bu konu ile ilgili, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın görevidir.” ifadeleri yer almaktadır.

Toplumun sağlığının korunması, yalnız devletin görevi değildir. Ülkemizde sağlıklı ve mutlu bir toplumun oluşabilmesi için çalışmalar yürüten birçok sivil toplum kuruluşu da vardır.

Bu kuruluşlar, yürüttükleri eğitim çalışmalarıyla İnsanları bilgilendirirler. Böylece bireyler sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.

TÜRK KIZILAYI

Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek amacıyla kurulmuştur.

11 Haziran 1868’de “Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım ve Destek Cemiyeti” adıyla kurulan Cemiyete, 1877 yılında “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti“ adı verilmiştir.

1935 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygun görülen “Türkiye Kızılay Cemiyeti” adını almıştır.

Türk Kızılayının amaçları:

1. İnsan hayatını ve sağlığını korumak,
2. İnsanların acısını hafifletmek,
3. Muhtaç ve korunmasız durumda bulunan insanlara yardım etmek,
4. İnsanlar arasındaki karşılıklı anlayışı ve iş birliğini sağlamaktır.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VAKFI (LÖSEV)

Lösemi hastası çocukların sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 1998’de kuruldu.

LÖSEV, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla iki binden fazla lösemili çocuğu ve ailesini yaşama bağladı. Türkiye’nin ilk Lösemili Çocuklar Okulunu açtı. Ayrıca 24 Eylül 2000’de Türkiye’nin tek lösemili çocuklar hastanesi olan Lösante’yi açmıştır.

LÖSEV; lösemi hastalığını tanıtarak, kan hastalıkları konusunda tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurarak, lösemili çocukların ve ailelerinin sorunlarını topluma aktararak önemli bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmektedir.

YEŞİLAY

Sağlık alanında hizmet veren önemli sivil toplum kuruluşlarındandır. Sigara, içki ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin zararlı etkilerine karşı insanları korumayı ve bilinçlendirmeyi amaçlar.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar