Rüzgarın Frekansı (Esme Sıklığı) 9.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Basınç ve Rüzgarlar, Coğrafya

Rüzgarın belirli zamandaki esme sayısına rüzgar frekansı denir. Bütün yıl boyunca hangi yönden ne kadar sıklıkta rüzgar estiğini gösteren şekle rüzgar frekans gülü, bir merkezde yıl içinde en çok rüzgarın estiği yöne de hakim rüzgar yönü denir.

Rüzgar frekans gülleri, bir bölgede etkili olan hakim rüzgar yönü ve yer şekillerinin uzanışı hakkında bilgi verir, Ancak bölgede etkili olan rüzgarın hızı ve yarım küre hakkında bilgi vermez.

Türkiye’de rüzgar frekansı, genel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha fazladır. Bu bölgelerde, yüksek basınç alanlarının etkisinden dolayı rüzgarlar daha sık eser. Karadeniz bölgesinde ise, dağların etkisinden dolayı rüzgarlar daha az eser.

Türkiye’de en sık esen rüzgarlar, aşağıdaki gibidir:

  • Poyraz: Kuzeydoğudan esen bir rüzgardır.
  • Karayel: Kuzeyden esen bir rüzgardır.
  • Lodos: Güneybatıdan esen bir rüzgardır.
  • Güney: Güneyden esen bir rüzgardır.

Rüzgar frekansı, bir bölgedeki iklimi ve yaşamı önemli ölçüde etkiler. Örneğin, sık esen rüzgarlar, tarımsal faaliyetleri etkileyebilir. Ayrıca, rüzgarlar, denizlerde dalgaların oluşmasına ve hava kirliliğinin yayılmasına neden olabilir.



] }

Rüzgarın yıl İçindeki esme sayısına rüzgar frekansı (esme sıklığı) denir. Rüzgar bütün yönlerden farklı sıklıkta eser. Bir yerde rüzgarın belirli süreler boyunca en sık estiği yöne hakim rüzgar yönü denir. Hakim rüzgar yönü üzerinde, dağların ve vadilerin uzanış yönünün etkisi fazladır. Örneğin, bir boğaz kenarında yer alan Çanakkale'de rüzgarın en çok estiği yön, kuzeydoğu güneybatıdır. Hakim rüzgar yönü üzerinde boğazın uzanış doğrultusu etkilidir. Rüzgarın esme sıklığı, rüzgar gülü ile gösterilir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar